Uutinen

Suuri kiitos jokaiselle lakkoon osallistuneelle Talentian jäsenelle!

Talentian kunta-alan jäseniä koskenut neuvottelujärjestö JUKOn lakko toteutettiin 3.–9.5. Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa, Turussa, Tampereella, Oulussa, Kuopiossa, Rovaniemellä ja Jyväskylässä. Lakon taustalla oli kunta-alan neuvotteluiden lukkiutuminen.

Kaupungeissa järjestettiin lakkopäivinä mielenosoituksia sekä muita tapahtumia oikeudenmukaisemman palkkauksen puolesta. Esimerkiksi Helsingin Palkkapäivä #2 -tapahtuma keräsi runsaasti väkeä kulkueeseen ja toritapahtumaan.

– Mielenosoituksissa on ollut käsittämättömän upea tunnelma, kun tuhannet kunta-alan työntekijät ovat kokoontuneet yhdessä osoittamaan mieltään paremman palkkauksen puolesta. Tällaista solidaarisuutta ja yhteishenkeä tarvitsemme. Olen todella ylpeä talentialaisista, jotka ovat taistelleet tällä äärimmäisen vaikealla neuvottelukierroksella sosiaalialan korkeakoulutettujen eteen!, sanoo Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.

Sovittelulautakunta on ilmoittanut antavansa sovintoesityksen tänään tiistaina 10. toukokuuta. Talentia pysyy tavoitteessaan monivuotisesta, sopimuskaudet ylittävästä palkkaohjelmasta sosiaalialan korkeakoulutetuille niin varhaiskasvatuksen kuin sosiaalipalveluiden sektoreilla.

Näin haet lakkoavustusta

Talentia maksaa lakkoavustusta lakkoon osallistuville jäsenille, jotka menettävät palkkatulonsa lakkopäiviltä. Lakkoavustuksen määrä ennen ansiotuloveron ennakonpidätystä on 116 euroa/lakkopäivä. Avustuksesta veloitetaan veroennakonpidätys 45 % automaattisesti ja tilitetään toimestamme verottajalle. Verokorttia ei näin ollen tarvitse toimittaa Talentialle. Jäsenelle tilille maksettava lakkoavustus on ennakonpidätyksen jälkeen 76 euroa/päivä. Ennakonpidätys tasaantuu lopullisessa verotuksessa koko vuoden ansiotulojen mukaisesti.

Lakkoavustukseen ovat oikeutettuja lakon piiriin kuuluvat, Talentian prosenttiperusteista jäsenmaksua (1,35 %, max 45 euroa) maksavat jäsenet. Lakkoavustuksen maksamisen ehtona on, että jäsen on liittynyt Talentiaan viimeistään lakkoa edeltävänä päivänä. Lakkoavustus maksetaan uudelle jäsenelle takautuvasti, kun jäsenyys on jatkunut kolme kuukautta ja jäsenellä on kolmen kuukauden prosenttiperusteiset työssäkäyvän jäsenen jäsenmaksut maksettuna. Jäsenen on toimittava liiton lakkoa koskevien päätösten ja ohjeiden mukaisesti. Lakkoavustusta ei makseta, mikäli jäsen on laiminlyönyt jäsenmaksunsa.

Voit hakea lakkoavustusta kirjautumalla omilla verkkopankkitunnuksilla Talentian sähköiseen asiointipalveluun www.talentia.fi. Siirry etusivulta Päivitä jäsentietosi -osioon. Löydät täältä Lakkoavustus-kohdan, jonne tulee täydentää ja tallentaa pyydetyt tiedot. Tarkistathan samalla kirjautumiskerralla jäsentietosi, erityisesti työsuhteesi osalta.