Tiedote

Sosiaalitakuusta on huolehdittava huonoinakin aikoina

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän on heikossakin taloustilanteessa huolehdittava siitä, että asiakkaat saavat sosiaalipalveluita lakisääteisissä määräajoissa. Tähän velvoittaa sosiaalitakuu, muistuttaa Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia.

Sosiaalitakuun piiriin kuuluvat muun muassa yleinen sosiaalihuollon palvelutarpeen arviointi sekä lastensuojelun, opiskelijahuollon, vammais- ja vanhuspalveluiden ja toimeentulotuen palveluja.

– Päijät-Hämeessä oltiin jo ennen yt-neuvotteluita siinä tilanteessa, että sosiaalipalvelujen palvelutarpeen arvioinneissa ei pysytty lakisääteisissä määräajoissa. Asiakkaat eivät siis saa tarvitsemaansa apua oikea-aikaisesti, sanoo Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki.

Tiukilla on myös Päijät-Hämeen lastensuojelu, jossa työntekijät ovat paiskineet ylitöitä ehtiäkseen tekemään lastensuojelun asiakassuunnitelmat määräajassa. Alueella tehtiin viime vuonna lastensuojeluilmoitus joka kymmenennestä alaikäisestä. Luku on maan korkein.

Talentia vaatii sosiaalitoimen rajaamista lomautusten ulkopuolelle.

– Jos jo nyt on vaikeuksia tai ei pystytä tarjoamaan asiakkaille sosiaalipalveluita lakisääteisissä määräajoissa, niin tilanne tuskin tästä helpottuu, Ristimäki sanoo.

Muutama vuosi sitten Seinäjoen kaupunki lomautti toimeentulotukipalveluissa ja lastensuojelussa työskenteleviä sosiaalityöntekijöitä ja sosiaaliohjaajia, vaikka työntekijöillä oli jo entuudestaan vaikeuksia hoitaa työtehtävänsä lain vaatimissa aikatauluissa.

Talentia ja alueyhdistys Talentia Pohjanmaa veivät asian Vaasan hallinto-oikeuteen, jossa he voittivat lomautuskiistan. Hallinto-oikeuden mukaan Seinäjoen kaupunki ei olisi saanut lomauttaa työntekijöitä.

– Talentia riitauttaa sosiaalitakuita uhkaavat lomautukset, ilmoittaa niistä valvontaviranomaisille aluehallintovirastoon sekä saattaa virkamiesten ja päättäjien toiminnan eduskunnan oikeusasiamiehen selvitettäväksi, Ristimäki sanoo.

Lisätietoja:

lakimies Tuomas Hyytinen, p. 09 3158 6041, tuomas.hyytinen@talentia.fi

ammattiasioiden päällikkö Marjo Varsa, p. 09 3158 6022, marjo.varsa@talentia.fi