Palkittu SISUKAS-tukimalli auttaa sijoitettuja lapsia koulunkäynnissä

Palkittu SISUKAS-tukimalli auttaa sijoitettuja lapsia koulunkäynnissä

Perhehoitoon sijoitettujen lasten syrjäytymistä ehkäisevä SISUKAS-tukimalli on saanut kansallisen sosiaalialan Hyvä käytäntö -palkinnon. Palkinto jaettiin Sosiaalialan asiantuntijapäivillä 16.3. Jyväskylän Paviljongissa.

Lastensuojelujärjestö Pesäpuun kehittämä SISUKAS-työmalli tukee sijoitettujen lasten koulunkäyntiä. Tutkimusten mukaan sijoitetuilla lapsilla ilmenee normaalia huomattavasti enemmän vaikeuksia koulunkäynnissä. Useimmat heistä ovat lahjakkaita, mutta syystä tai toisesta koulu ei suju.

SISUKAS-työskentelymallissa on tartuttu tähän ongelmaan. Mallissa sosiaalityöntekijä, psykologi ja erityisopettaja kartoittavat lapsen vahvuudet sekä ne asiat, joihin hän tarvitsee apua. Kartoituksen pohjalta tiimi tekee suunnitelman siitä, miten lapsen koulunkäyntiä voidaan tukea. Ammattilaiset seuraavat lapsen kehitystä kahden vuoden ajan ja arvioivat, miten tuki vaikuttaa.

Tavoitteena on, että kohderyhmään kuuluvat 6-12-v. sijoitetut lapset pystyvät hyödyntämään taitojaan, oppivat luottamaan kykyihinsä ja alkavat pitää koulunkäyntiä mielekkäänä. Kun koulu alkaa sujua, vahvistuu lapsen itseluottamus, mikä auttaa kohti jatko-opintoja ja työelämää.

Toiminnasta on saatu rohkaisevia tuloksia. Kokeiluun osallistuneet lapset ovat iloinneet siitä, että aikuiset aidosti kuuntelevat heitä ja haluavat auttaa. Lisääntynyt ymmärrys sijoitettujen lasten kokemusmaailmasta on tuottanut hyvää koulussa. Myös sosiaalityöntekijät kertovat saaneensa välineitä työhönsä sekä uutta tietoa koulun keskeisestä merkityksestä sijoitetuille lapsille.

Tietoa työmallista viedään myös ulkomaille

SISUKAS-tukimallia on kokeiltu kolmen vuoden ajan Keski-Suomessa. Lastensuojelujärjestö Pesäpuu aikoo seuraavaksi lähteä kouluttamaan ammattilaisia työmallin käyttöön Savossa.

Suunnitelmissa on myös viedä tietoa Suomen rajojen ulkopuolelle.

– SISUKAS-työmallilla autetaan vaikuttavasti pientä riskiryhmää, sijoitettuja lapsia. Se on yksinkertainen ja helposti käyttöön otettava malli, joka tuo niin inhimillisiä kuin taloudellisia säästöjä. Hienoa on myös se, kuinka eri alojen ammattilaiset tekevät saumatonta yhteistyötä lapsen auttamiseksi, perustelee palkintoraati valintaansa.

– Teki mieli hypätä kattoon riemusta, kun kuulimme palkinnon tulevan meille. Palkinto auttaa paljon, kun yritämme saada työmallille rahoitusta ja vakiinnuttamaan sen Pesäpuun pysyväksi toiminnaksi, kommentoi Christine Välivaara Pesäpuusta.

Työkäytäntöä kehittämässä ollut Christine Välivaara kertoo mielellään työstään ja sen vaikutuksista. Jos juttuaihe kiinnostaa, voitte olla suoraan häneen yhteydessä: christine.valivaara@pesapuu.fi puh. 040 77 55 700

Lisää tietoa SISUKAS-tukimallista löydät myös osoitteesta:www.asiantuntijapaivat.fi/sisukas

Mistä on kyse sosiaalialan Hyvä käytäntö -palkinnossa:

Yhdeksättä kertaa jaettavan Hyvä käytäntö -palkinnon myöntää Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ja se on arvoltaan 3000 euroa. Lisäksi voittajalle kustannetaan osallistuminen sosiaalialan konferenssiin ulkomaille. Voittaja valittiin 50 palkintoehdokkaan joukosta. Palkinnon tavoitteena on edistää toimivien ja tuloksellisten sosiaalialan ammattikäytäntöjen ja työmenetelmien kehittämistä ja levittämistä.

Hyvä käytäntö -palkintoraadin edustaja:

Marjo Varsa
ammattiasioiden päällikkö
Talentia ry
09 3158 6023/044 078 9569
marjo.varsa@talentia.fi

Jaa sivu