Uutinen

Palkittu lastensuojelun toimintamalli antaa apua nopeasti

Espoon kaupungissa kehitetty lastensuojelun toimintamalli Ahma on saanut kansallisen sosiaalialan Hyvä käytäntö -palkinnon. Palkinto jaettiin Sosiaalialan asiantuntijapäivillä 15.3. Wanhassa Satamassa Helsingissä.

Espoon keskuksen alueella lastensuojelun asiakas saa apua nopeasti, eikä tilanne ehdi kriisiytyä. Pari vuotta sitten kaikki oli toisin: lastensuojeluilmoituksia tuli aina vain enemmän, jolloin työntekijöiden oli vaikea noudattaa lastensuojelu- ja sosiaalihuoltolakien asettamia määräaikoja.

Espoon keskuksen lastensuojelun ammattilaiset kehittivät toimintamallin, jolla tilanne saatiin muuttumaan. Ahma-malli toimii niin, että ammattilaisista koostuva tiimi tapaa lapsen ja hänen huoltajansa mahdollisimman pian, viimeistään seitsemässä arkipäivässä lastensuojeluilmoituksen saapumisesta. Tapaamisessa käydään yhdessä läpi perheen tilanne, minkä jälkeen työntekijät päättävät, miten asiassa kannattaa edetä.

Aiemmin perhe saattoi joutua odottamaan tapaamista jopa kuukauden. Tässä ajassa ehtii kuitenkin tapahtua paljon ja perheen tilanne voi heikentyä, ennen kuin se saa apua.

– Espoon lastensuojelun ammattilaiset ovat kehittäneet erinomaisen toimintamallin. Nyt lastensuojeluilmoitukset pystytään käsittelemään aikataulussa, työn kuormittavuus on vähentynyt ja asiakkaatkin ovat olleet tyytyväisiä, perustelee palkintoraati valintaansa.

Toimintamalli ei vaadi ylimääräistä rahaa, vaan sen voi ottaa osaksi normaalityötä. Espoossa malli onkin päätetty ottaa käyttöön koko kaupungissa.

Työkäytäntöä kehittämässä ollut johtava sosiaalityöntekijä Riina Mattila iloitsee työyhteisönsä saamasta palkinnosta:

– Tavoitteenamme on ollut parantaa työtämme. Meistä on hienoa näyttää, että lastensuojelussa tapahtuu paljon myös hyviä asioita.

Riina Mattila kertoo mielellään työstään ja sen vaikutuksista: Riina Mattila, riina.mattila@espoo.fi, puh. 050 544 6005.

Mikä sosiaalialan Hyvä käytäntö -palkinto:

Kymmenettä kertaa jaetun Hyvä käytäntö -palkinnon myönsi Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia. Palkinto on 3000 euroa, jonka lisäksi voittajalle kustannetaan osallistuminen sosiaalialan konferenssiin ulkomaille. Voittaja valittiin tänä vuonna 50 palkintoehdokkaan joukosta.

Palkinnon tavoitteena on edistää toimivien ja tuloksellisten sosiaalialan ammattikäytäntöjen ja työmenetelmien kehittämistä ja levittämistä.

Hyvä käytäntö -palkintoraadin edustaja:

ammattiasioiden päällikkö Marjo Varsa, Talentia ry

09 3158 6023/044 078 9569

marjo.varsa@talentia.fi