Tiedote

Oma ura -palkinto päihdesosiaalityön kehittäjälle työterveyshuollossa

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia on myöntänyt Oma ura -palkinnon päihdesosiaalityöntekijä, kouluttaja Jyrki Lausvaaralle. Lausvaara on kehittänyt työterveyshuoltoon uudenlaisen palvelun, jonka avulla työntekijöiden ja asiakkaiden päihdeongelma voidaan tunnistaa nykyistä helpommin.

– Työ on vaatinut sinnikästä markkinointia, sillä työterveyshuollossa ei aiemmin ollut tällaista päihdetyöhön erikoistunutta sosiaalityön palvelua. Lausvaara on alan pioneeri luodessaan uran työterveyshuollon ammatinharjoittajana, sanoo Talentian ammattiasioiden päällikkö Marjo Varsa.

Lausvaara tarjoaa päihdeongelman havahdutus- ja puheeksiottamisvalmennusta muun muassa esimiehille ja työsuojelutoimikunnan jäsenille. Valmennuksen tavoitteena on lisätä esimiesten valmiutta kohdata ja ratkoa erilaisia päihteidenkäytön aiheuttamia tilanteita. He oppivat tunnistamaan varhaisia hälytysmerkkejä työyhteisössä ja saavat konkreettisia keinoja tilanteissa toimimiseen.

Mitä enemmän esimiehillä, lääkäreillä ja hoitajilla on tietoa päihteistä, sitä aiemmin heidän työntekijänsä ja asiakkaansa pääsevät esimerkiksi päihdesosiaalityöntekijän vastaanotolle. Päihdeongelman ajoissa havaitseminen säästää työvuosia ja yhteiskunnan varoja.

Valmennusten lisäksi Lausvaara tekee työterveyshuollossa asiakastyötä. Työterveyslääkärit ja -hoitajat ohjaavat asiakkaat Lausvaaran vastaanotolle, jossa hän selvittää asiakkaan tilannetta ja ohjaa eteenpäin.

– Jyrki Lausvaara on hyvä esimerkki siitä, kuinka sosiaalialan ammattilainen voi rakentaa itselleen uraa ammatinharjoittajana, Marjo Varsa sanoo.

Lausvaara on tehnyt koko uransa työelämän päihdeongelmaisten parissa. Viimeiset kolme vuotta hän on yhdistänyt kokemustaan työelämän päihdekuntoutuksesta osaksi työterveysaseman moniammatillista työtä. Hän työskentelee päihdesosiaalityöntekijänä, kouluttajana ja ammatinharjoittajana työterveyshuollossa.

Talentia jakaa palkinnon kertaluonteisesti 70-vuotisjuhlavuotenaan, jonka teema on Kasvua uralle. Palkinto on 1000 euroa. Lisätietoja palkinnosta antaa Talentian ammattiasioiden päällikkö Marjo Varsa, marjo.varsa@talentia.fi, puh. 09 3158 6022.