Liittovaltuusto koolla: Talentia satsaa jäseniin ja edunvalvontaan

Talentian liittovaltuusto kokoontui syyskokoukseensa 18.11.–19.11. Helsingin Pasilassa. Kokouksessa käsiteltiin kuluvan vuoden strategian toteutumisen tilanne sekä vuoden 2024 toiminnan ja talouden suuntaviivat. Lauantaina kokousväki osallistui Kohtuus kaikessa -mielenilmaukseen. >> Lue lisää

Talentian jäsenten näkökulmasta hallitusohjelmassa on lukuisia kirjauksia, jotka horjuttavat merkittävästi työntekijän suojeluperiaatetta sekä tasa-arvoisen työelämän kehittymistä. Lisäksi sosiaaliturvaleikkaukset ja hyvinvointialueiden niukkeneva taloustilanne näkyvät sosiaalihuollon asiakkaiden kasvavana palvelutarpeena.

– Toimintaympäristö on äärimmäisen hankala ja asettaa erityisiä haasteita talentialaisten edunvalvonnalle. Hallitusohjelman työelämäkirjausten osalta yhteistyötä tehdään Akavan kanssa ja työmarkkinamallista Jukon kanssa. Lisäksi satsaamme yksityisen sektorin edunvalvonnan vahvistamiseen ja yhteistyön vahvistamiseen hyvinvointialueilla, Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio kertoo.  

Juhlavuonna valitaan uusi valtuusto

Ensi vuosi on myös Talentian 75-vuotisjuhlavuosi, joka näkyy toiminnassa monin tavoin. Jäsenpitoon ja -rekrytointiin satsataan, ja yhdistystoimintaa kehitetään. Keväällä järjestetään Talentian liittovaltuuston vaalit. Ehdokasasettelu alkaa 8.1.2024 ja päättyy 15.4.2024. >> Lue lisää valtuustovaaleista

– Toivomme vaaleihin ja toimintaan mukaan myös uusia jäseniä. Juhlavuosi on mainio hetki ryhtyä Talentia-aktiiviksi ja verkostoitumisesta on tietysti hyötyä myös laajemmin työelämässä, sanoo Talentian järjestöpäällikkö Janne Seppälä.  

Lisäksi liittovaltuusto päätti ottaa käyttöön oikeusturvaedun oikeusturvavakuutuksen sijaan. Uuden mallin myötä oikeudellinen edunvalvonta vahvistuu, kun vakuutusyhtiö ei enää päätä, mitä korvataan. Myös oikeusturvan enimmäismäärä muutoksenhakuvaiheessa nousee 20 000 eurosta 25 000 euroon. Muutoksesta tiedotetaan jäseniä lähiaikoina tarkemmin.  

Talentian jäsenmaksu pysyy ennallaan 

Talentian taloudellinen tilanne on vakaa eikä tarvetta jäsenmaksujen korotuksille ole. Jäsenmaksut pysyvät vuoden 2023 tasolla. Ensi vuonna työssäkäyvän talentialaisen jäsenmaksu on 1,35 % ennakonpidätyksen alaisesta palkasta, kuitenkin enintään 45 euroa kuukaudessa. 

Työstä poissaolevan, kuten työttömien ja äitiyslomalla olevien, jäsenmaksu on 6 euroa kuukaudessa, kuitenkin 1,35 % (enintään 45 euroa/kk) palkalliselta ajalta. Opiskelijoilla ei ole jäsenmaksua, mutta työttömyyskassaan kuuluva opiskelija maksaa mahdollisesta palkastaan saman kuin työssäkäyvä jäsen. >> Lue lisää Talentian jäsenmaksusta. >> Lue lisää jäsenmaksuista

Talentian jäsenmaksuista 13,3 % kuluu Akavan, Jukon ja Talentian paikallis- ja valtakunnallisten yhdistysten jäsenmaksuihin ja 31,0 % jäsenetuihin, työttömyyskassaan ja vakuutuksiin ja 55,7 % järjestön edunvalvontaan, järjestötoimintaan, viestintään, hallintoon ja henkilöstöön. 

Liittovaltuusto on Talentian korkein päättävä elin, johon kuuluu 56 varsinaista jäsentä ja 62 varajäsentä. Seuraavan kerran valtuusto kokoontuu 20.4.2024. 

>> Lue lisää liittovaltuustosta