Uutinen

Liittovaltuusto kokoontui: Haasteellisina aikoina Talentian merkitys korostuu

Talentian liittovaltuuston kokous pidettiin 20.4.2024 Helsingissä. Edellisenä päivänä valtuusto osallistui Talentian 75-vuotisjuhliin Vanhalla ylioppilastalolla.

Kokouksessa käsiteltiin ajankohtaiset asiat ja kuultiin hallituksen selonteko vuoden 2024 toiminnasta ja taloudesta.

Vuosi 2023 käytiin yksityisen sosiaalipalvelualan neuvotteluja, joiden myötä myös lakkoiltiin ja tehtiin historiallinen hakusaarto. Lisäksi neuvoteltiin sote-sopimuksen liite- ja palkkahinnoittelusta sekä liiterakenteesta. Myös jäsenneuvontaa kehitettiin, jotta jäsenten yksilöllisiin edunvalvontatarpeisiin voitaisiin vastata mahdollisimman laadukkaasti.

– Pyrimme tekemään luottamusmiehiä tunnetuksi ja toteutimme Luottotyyppi-kampanjan luottamusmiesvaalien yhteydessä. Lisäksi valmisteltiin työolobarometria, jonka tulosten julkaistiin tammikuussa, Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio kertoo. >> Tutustu työolobarometriin

Hyvinvointialueiden käynnistyshaasteet ja hallitusohjelma työllistivät

Vuoden 2023 alussa aloittivat uudet hyvinvointialueet, mikä toi mukanaan monenlaisia arjen haasteita, muutosneuvotteluita ja vakavaa huolta muun muassa terveyssosiaalityön tulevaisuudesta

Keväällä käytiin eduskuntavaalit, joissa Talentian teemana oli ”Ei pudoteta ketään.” Vaalien jälkeen syntyneeseen hallitusohjelmaan linjattiin mittavia sopeutustoimia velkaantumistahdin supistamiseksi ja linjattiin merkittävistä työmarkkinauudistuksista, joista monet ammattiliitot pyrkivät neuvottelemaan maan hallituksen kanssa torjuakseen työntekijöihin kohdistuvia heikennyksiä.

– Varhaiskasvatuksen osalta hallitusohjelmakirjaukset olivat myönteisiä ja edunvalvonta toteutui niiltä osin hyvin. Muiden hallitusohjelmakirjausten myötä tilanne oli haastavampi, ja vaikuttamistyö teemojen parissa jatkuu edelleen aktiivisesti. Erityisesti ammattihenkilölakiin vaikuttaminen on keskeistä, mutta tulossa on merkittäviä muitakin lakiuudistuksia, kuten sosiaalihuoltolaki ja lastensuolelulain kokonaisuudistus, Jenni Karsio sanoo.

Vaativista ajoista huolimatta Talentian jäsenmäärä kasvoi hieman viime vuonna. Kokonaisjäsenmäärä vuoden 2023 lopulla oli reilu 26 000. Vuoden 2023 tilikauden tulos oli hieman ylijäämäinen ja Talentian talous on tasapainossa.

Talentialaisille ansiomerkkejä

Valtuustossa annettiin Akavan myöntämät ansiomerkit tunnustuksena ansioituneesta toiminnasta Akava-yhteisössä. Lisäksi kokouksessa luovutettiin Talentian ansiomerkit, jotka myönnetään tunnustuksena Talentian hyväksi suoritetusta ansiokkaasta työstä tai Talentian päämääriä edistävästä muusta toiminnasta.

Kokous oli nykyisen liittovaltuuston viimeinen. Uusi valtuusto valitaan kevään valtuustovaaleissa. Uusi, pian valittava valtuusto kokoontuu ensimmäiseen 23.–24.11.2024. Liittovaltuusto on Talentian korkein päättävä elin, johon kuuluu 56 varsinaista jäsentä ja 62 varajäsentä.

>> Tutustu Talentian päätöksentekoon