Kakkukahvit tuhansille – Kansainvälisenä sosiaalityön päivänä katse ihmisoikeuksiin

Kansainvälistä sosiaalityön päivää vietetään tänä vuonna tiistaina 19.3. Tuhannella suomalaisella sosiaalialan työpaikalla juodaan päivän kunniaksi Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian tarjoamat kakkukahvit. Päivän aikana sosiaalialan ammattilaiset, tutkijat ja kehittäjät ympäri maailman virittävät keskustelua Twitterissä #wswd2019.

Näin eduskuntavaalien alla ja sosiaalityön päivän läheisyydessä Talentia muistuttaa, että meillä Suomessa on 150 000 köyhyydessä elävää lasta. Näiden lasten tulevaisuus näyttää monen tilaston valossa synkemmältä kuin heidän, jotka syntyivät mukavasti toimeentulevaan perheeseen. Lisäksi kymmenet tuhannet nuoret, erityisesti pojat, syrjäytyvät, ja myös tuloerot kasvavat. Osalla meistä on parempi tuuri kuin toisilla, eikä sitä ole kyetty, tai haluttu, riittävästi tasoittaa sosiaalipolitiikan keinoin.

”Eriarvoistuminen pitää pysäyttää ja syrjäytymistä vastaan on taisteltava. Sosiaaliturvauudistuksessa on vahvistettava ihmisten oikeutta riittävään toimeentuloon ja huolenpitoon kaikissa elämäntilanteissa”, sanoo Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki.

Sosiaalityön päivänä on aika nostaa esiin sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattikunta, joka tekee työtä heikommassa asemassa olevien hyväksi. Tämä ammattikunta on yhteiskunnallisesti merkittävä joukko ihmisoikeustyön ammattilaisia, joiden työpanos edistää yhteiskuntarauhaa, vähentää syrjäytymistä ja lisää hyvinvointia ja osallisuutta.

”Kiitos kaikille sosiaalialan korkeakoulutetuille. Teette työtä, jolla on tarkoitus. Teette työtä, joka huomataan usein vasta, kun se jää tekemättä poliittisten valintojen ja resurssien puutteen vuoksi”, Tero Ristimäki sanoo.

Euroopassa sosiaalityön päivää alettiin viettää marraskuussa 1997. Talentia oli yhdessä Euroopan sosiaalityöntekijäjärjestö IFSW Europessa aktiivisia päivän synnyttämisessä.

Lisätietoja:

puheenjohtaja Tero Ristimäki, puh. 040 583 2657, tero.ristimaki@talentia.fi

>> Lue lisää kansainvälisestä sosiaalityön päivästä