Uutinen

Julkisella sektorilla alkaa 1.3. sopimukseton aika – työtaistelut ovat mahdollisia

Julkisella sektorilla sopimukset päättyvät 28.2. yliopistosektoria lukuun ottamatta. Tämä tarkoittaa sitä, että 1.3. alkaen siirrytään sopimuksettomaan tilaan.

Sopimuksettomana aikana on voimassa ns. sopimusten jälkivaikutus, jolloin sovelletaan vanhan työehtosopimuksen määräyksiä siihen asti, kunnes uusi työehtosopimus on solmittu. Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimus on voimassa 30.4.2022 saakka.

Sopimuksettoman tilan aikana ei ole työrauhavelvollisuutta, mikä tarkoittaa, että työtaistelut, kuten lakot sekä ylityö- ja vuoronvaihtokielto, ovat mahdollisia – ja sopimuksettoman tilan pitkittyessä myös todennäköisiä.

Suurin osa Talentian jäsenistä kuuluu kunta-alalla SOTE-sopimuksen, KVTES:n ja OVTES:n piiriin. Talentialaisia on julkisella sektorilla myös valtion, Avaintan ja kirkon sopimusten piirissä.

Tarkista yhteystietosi

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla? On tärkeää, että Talentiasta lähtevä tieto ja toimintaohjeet tavoittavat kaikki jäsenet, jos joudumme työtaisteluun.

>> Tarkista ja päivitä jäsentietosi sähköisesti

Seuraa Talentian viestintää

Sopimuksettoman tilan aikana jäsenten on hyvä entistä tarkemmin seurata Talentian viestintäkanavia niin somessa, sähköpostissa kuin myös talentia.fissä, sillä nopeatkin päätökset työtaistelusta ovat mahdollisia. Esimerkiksi ylityö- ja vuoronvaihtokielto voi tulla voimaan lyhyelläkin varoitusajalla.

Sen sijaan lakkovaroituksen jättämisestä kestää vähintään kaksi viikkoa, ennen kuin lakko alkaa.

> Seuraa Talentian neuvotteluviestintää

Uutista muokattu 28.2.2022: Poistettu lause ”mikäli neuvottelutulosta ei synny 28.2”.