Tiedote

JUKO: Sovittelulautakunta määräsi kunta-alan pääosapuolet neuvonpitoon

Sovittelulautakunta määräsi kunta-alan pääneuvotteluryhmän kokoontumaan neuvonpitoon torstaina 21. huhtikuuta. Lautakunnan organisoima prosessi pitää sisällään neuvotteluosapuolten tapaamisia lähipäivinä. Prosessi jatkuu perjantaina, ja myös lauantai on varattu neuvonpitoon.

JUKO pitää työriitaratkaisun edellytyksenä palkkaohjelman toteutumista. Tästäkin aiheesta pääneuvotteluryhmän osapuolet keskustelivat torstaina.

Sovittelulautakunta avuksi 8. huhtikuuta

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty), Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö SOTE (Super ja Tehy) sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT ovat neuvotelleet uusista virka- ja työehtosopimuksista tammikuusta lähtien.

Palkansaajaosapuolet hylkäsivät maaliskuun lopulla valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoesityksen. Tämän jälkeen huhtikuun alkupuolella Piekkala esitti sovittelulautakunnan asettamista kunta-alan työriitojen ratkaisemiseksi.

Työministeri Tuula Haatainen päätti sovittelulautakunnasta ja sen kokoonpanosta 8. huhtikuuta, ja ensimmäisen kerran neuvotteluosapuolet olivat sen kuultavina 10. huhtikuuta.

Harvinainen menettely

Sovittelulautakunnan perustaminen on harvinaista. Siihen päädytään, kun tavallisessa sovittelussa ei ole päästy tuloksiin, mutta asian ratkaiseminen on yhteiskunnan kannalta tärkeää.

Sovittelulautakunnan puheenjohtajana toimii työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteerin Elina Pylkkänen ja varapuheenjohtaja työelämäprofessori Martti Hetemäki.

Muut jäsenet ovat budjettineuvos Tanja Rantanen, oikeustieteen kandidaatti Jukka Kauppala, oikeustieteen kandidaatti Leila Kostiainen, eläkkeellä oleva johtava neuvottelupäällikkö Jouko Launonen, varatuomari Jouni Ekuri, valtiotieteiden maisteri Tapani Tölli sekä kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

***

JUKO julkaisi tiedotteen 21.4.2022.

>> Seuraa neuvotteluviestintää Talentian sivuilla