Uutinen

JUKO: Sote-ala nostetaan palkkakuopasta neuvotteluissa – ”Vaalilupauksissa kohdennetut korotukset ovat ennenkin johtaneet työmarkkinakaaokseen”

Suomen suurin julkisen sektorin neuvottelujärjestö JUKO muistuttaa, että neuvottelut myös sote-alan palkankorotuksista kuuluvat työmarkkinajärjestöille, eivät politiikkapöytiin.

Julkisalojen 200 000:ta akavalaista asiantuntijaa ja esihenkilöä edustava JUKO varoittaakin nyt politisoimasta sote-alan palkankorotuksia.

– Sosiaali- ja terveysalan palkkojen ja työehtojen rahoittaminen on merkittävä yhteiskunnallinen asia, mutta valtion ja kuntien budjetista tulevan rahan kohdentaminen palkankorotuksiin ratkaistaan vain ja ainoastaan työmarkkinaneuvotteluissa, huomauttaa JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren.

–  Poliitikkojen vaalilupauksissaan jakamat palkankorotukset ovat ennenkin johtaneet työmarkkinakaaokseen. Oikea paikka nostaa sote-ala palkkakuopasta on työmarkkinajärjestöjen yhteistyössä käymät työmarkkinaneuvottelut.

Löfgren painottaa, että korona on entisestään vahvistanut sitoutuneiden ammattilaisten merkitystä sosiaali- ja terveydenhuollon koko ketjussa.

–  Hoitovelan ja henkisen pahoinvoinnin hoito on sote-henkilöstön harteilla senkin jälkeen, kun korona on saatu hallintaan.

– Epäonnistuminen on taattu ilman kannustavia työehtoja ja riittävää rahoitusta. Näillä on suora yhteys myös ammattien veto- ja pitovoimaan.

Esihenkilöt sote-alalla työskentelevät kovan paineen alla johdon vaatimusten ja kuormitetun henkilöstön välissä.

–  Säästämme yhteiskunnan varoja ja parannamme henkilöstön jaksamista ja työn vaikuttavuutta, kun turvaamme esihenkilöille mahdollisuudet suunnitella toimintoja, johtaa ihmisiä ja ohjata riittävästi käsipareja arjen työhön, Löfgren korostaa.

Neuvottelut SOTE-sopimuksesta alkavat 19. elokuuta

Lähes 180 000 kuntien tai kuntayhtymien sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelevää palkansaajaa siirtyy Kunnallista yleisestä virka- ja työehtosopimuksesta (KVTES) uuden työ- ja virkaehtosopimuksen SOTE-sopimuksen piiriin 1. syyskuuta.

Sopimuksen osapuolet neuvottelevat palkkaus- ja työaikamääräysten kehittämisestä syksyn aikana. Neuvottelut alkavat torstaina 19. elokuuta.

– Haluamme varmistaa sote-henkilöstölle sellaiset työehdot ja -olot, että ala houkuttelee uusia opiskelijoita ja että sote-ammattilaiset tuntevat ylpeyttä työstään, JUKOn Maria Löfgren sanoo.

SOTE-sopimus ja muut kunta-alan sopimukset ovat voimassa 28. helmikuuta 2022 saakka.

JUKO sopii työsuhteiden ehdoista kunnissa, sote-alalla, valtiolla, yliopistoissa, kirkossa, kuntia lähellä olevilla Avainta-aloilla sekä Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella. Virka- ja työehtosopimustemme piirissä on 200 000 akavalaista.

JUKO julkaisi uutisen 19.8.2021 klo 7.00. Talentia on JUKOn jäsen.