Uutinen

Akava: Työmarkkinajärjestöjen käytettävä saamansa luottamuksenosoitus oikein

Akava pitää hyvänä ja tervetulleena hallituksen päätöstä pakkolakien jäädyttämisestä työmarkkinaneuvotteluiden ajaksi. Pääministeri Juha Sipilä ilmoitti päätöksestä tänään pääministerin haastattelutunnilla.

– Hallitus on nyt antanut neuvottelijoille paremman työrauhan ja luottamuksen. Sen tavoittelema kilpailukykyhyppy ei synny ilman yhdessä sopimista ja luottamusta. Neuvotteluissa onkin syytä edetä kohtalaisen nopeasti, jotta hallituksessa ja yrityksissä päästään rakentamaan tietä kohti oikeudenmukaisempaa ja reilumpaa talouskasvua, sanoo puheenjohtaja Sture Fjäder.

Akavan mielestä todennäköinen neuvotteluratkaisu olisi pakkolakeja parempi vaihtoehto monesta eri syystä. Yleisen ilmapiirin koheneminen ei olisi niistä vähäisin.

– Me kaikki tarvitsemme myönteisiä signaaleja, kannustamista, yhdessä sopimista ja tunnetta oikeudenmukaisemman politiikan tekemisestä. Pakkolakien toteuttaminen olisi kaukana hallituksen tavoittelemista talkoista. Ne kohtelisivat erityisesti julkisen sektorin työntekijöitä ja varsinkin nuoria naisia epäoikeudenmukaisesti, eivätkä edistäisi työllisyyttä ainakaan pienissä ja keskisuurissa yrityksissä.

Työmarkkinaneuvottelut jatkuvat jo alkuviikosta.

– Työpaikat ja työelämä tarvitsevat nykyistä enemmän liikkumavaraa siten, että molemmat osapuolet joustavat tasapuolisesti. Kun maan hallitus on antanut työmarkkinajärjestöille neuvottelurauhaa, on meidän osoitettava olevamme saamamme luottamuksen arvoisia. Aivan jokaisen neuvotteluosapuolen on tingittävä tavoitteistaan yhteisen ratkaisun ja kansallisen edun tavoittelemiseksi, Fjäder sanoo.

Lisätiedot:
Puheenjohtaja Sture Fjäder, puh. 0400 609 717, twitter: @SFjder