Tiedote

Akava: Koulutuksen rahoituksen varmistamiseksi tarvitaan pitkän aikavälin suunnitelma

Tulevan hallituksen on sitouduttava lupaukseen, että koulutuksesta ei leikata, painottaa Akava. Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren toteaa puheessaan Akavan liittokokouksessa, että koulutus ja osaaminen vaativat pitkäjänteistä parlamentaarista sopua rahoituksesta.

– Hallitusneuvotteluista kantautunut tavoite 100 000 uudesta työllisestä on sinänsä kannatettava, mutta sen toteutuminen vaatii panostuksia osaamiseen ja työelämän laatuun. Koulutusleikkaukset olisivat väärä tie, sillä kasvu ja tulevaisuus vaativat panostuksia. Koko Akava-yhteisön vahva viesti on, että koulutuksen rahoitus ja laatu pitää varmistaa vaikeinakin aikoina. Talouskasvua ja parempaa tuottavuutta saavutetaan laadukkaan koulutuksen, osaamisen sekä tutkimuksen, kehityksen ja innovaatioiden avulla, korostaa Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren.

– Mielestämme koulutuksen ja osaamisen merkityksen pitää näkyä selkeästi päättäjien valinnoissa. Jotta saamme koulutus- ja osaamistasomme taas nousuun, on huolehdittava koko koulutusketjusta varhaiskasvatuksesta tutkijakoulutukseen. Meidän on varmistettava, että maamme kasvukyky säilyy ja että osaajapula ei vaaranna menestystämme tai julkisia palveluja, Löfgren jatkaa.

– Parlamentaarista sopua TKI- panostuksista täytyy nyt lähteä toteuttamaan. Neljän prosentin osuus bruttokansantuotteesta pitää saavuttaa myös käytännössä. Vihreän siirtymän toimissa on suuria mahdollisuuksia, mutta ne vaativat vahvoja ja johdonmukaisia panostuksia TKI-toimintaan ja osaamiseen, Löfgren korostaa.

– Työhyvinvoinnin lisääminen on tärkeä osa työllisyys- ja talouspolitiikkaa. Työkyvyttömyyden kustannukset ovat miljardeja euroja vuodessa. Kohtuuton työmäärä, työuupumus ja psykososiaalinen ylikuormitus heikentävät tuottavuutta ja kilpailukykyä. Siksi edellytämme, että työturvallisuuslaki uudistetaan. Mielenterveyttä on tuettava myös uudistamalla työterveyshuoltolakia, niin, että henkisen hyvinvoinnin ja mielenterveyden tukeminen sisältyy lakisääteiseen työterveyshuoltoon, Löfgren vaatii.

Löfgren painottaa liittokokouspuheessaan myös nuorten ottamista huomioon päätöksenteossa yhä vahvemmin.

>> Akavan puheenjohtajan Maria Löfgrenin liittokokouspuhe