Ulosmarssi 6.2. pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa 

Talentia osallistuu 6.2. Akavan poliittiseen mielenilmaukseen vastustaakseen maan hallituksen työelämäheikennyksiä.  

Talentian työsuhteiset jäsenet pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen), Tampereella ja Turussa marssivat ulos näillä paikkakunnilla sijaitsevilta työpaikoiltaan tiistaina 6.2.2024 klo 14.00–16.00. Työnseisaus kestää päättyvän työvuoron loppuun. Ulosmarssiin osallistuvat myös Talentian opiskelijajäsenet.

Mielenilmauksen järjestää keskusjärjestö Akava, johon myös Talentia kuuluu. 

Kyseessä on maan hallituksen työelämäheikennyksiä vastaan suunnattu poliittinen mielenilmaus, johon jokaisella on oikeus osallistua.  

Ulosmarssin päätteeksi järjestetään erilaista ohjelmaa Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Kerromme lisää tapahtumista, kun niiden ohjelma valmistuu.

Usein kysyttyjä kysymyksiä:

Tarkista työsopimuksestasi, oletko työsuhteessa vai virkasuhteessa 

Talentian virkasuhteiset jäsenet eivät osallistu ulosmarssiin, vaan vain työsuhteiset jäsenet. Jos sinulle on tehty viranhoitomääräys, olet virkasuhteessa. Jos olet työsopimussuhteessa, sinulle on tehty työsopimus. 

Tarkista tarvittaessa työsopimuksestasi, oletko virkasuhteessa vai työsopimussuhteessa.  

Talentian virkasuhteiset jäsenet eivät osallistu ulosmarssiin, vaan vain työsuhteiset jäsenet.

Talentian järjestöpäätös suojaa ulosmarssijoita 

Talentian hallitus on tehnyt järjestöpäätöksen poliittiseen mielenilmaukseen osallistumisesta, mikä suojaa ulosmarssipaikkakunnilla työskenteleviä Talentian jäseniä henkilökohtaisilta seuraamuksilta. Tämä koskee myös opiskelijajäseniä, jotka työskentelevät opintojensa ohella.  

Järjestöpäätös suojaa työntekijöitä henkilökohtaisilta seuraamuksilta 6.2. klo 14.-16 aina päättyvän työvuoron loppuun asti.


Helsingin tilaisuudet:

Ulosmarssijoiden tapaaminen Kolmen sepän patsaalla klo 14–16

Pääkaupunkiseudun ulosmarssijat akavalaisista liitoista tapaavat toisensa 6.2. Helsingissä Kolmen sepän patsaalla klo 14 alkaen. Klo 15 jälkeen ovet avautuvat myös viereisellä Vanhalla Ylioppilastalolla. Luvassa on letkeää tunnelmaa hyvässä seurassa, mukavaa ohjelmaa ja pientä välipalaa.

Tarjoilujen vuoksi pyydämme sinua etukäteen ilmoittamaan, oletko tulossa paikalle.

Ilmoittautuminen Paremman työelämän puolesta -tilaisuuteen Helsingissä on päättynyt.

Toivoa tulevaisuuden työelämään – nuorten ääni kuuluvaksi -tilaisuus

Akava ja Akavan opiskelijat järjestävät opiskelijoille 6.2. klo 17 Vanhalla Ylioppilastalolla tilaisuuden, jonka ohjelmassa on eduskuntapuolueiden edustajien paneelikeskustelu heti klo 17, tarjoilua sekä livemusiikkia, josta vastaa Pehmoaino. Ilmoittaudu mukaan nyt – paikkoja on rajoitetusti.

Paremman työelämän puolesta -lähetys

Paremman työelämän puolesta -studiolähetys tiistaina 6.2. kello 14–16 tuo esille Akavan ratkaisuesitykset sekä tunnelmia tapahtumapaikoilta. Puheenjohtaja Maria Löfgren kertoo, miksi ryhdyimme toimiin ja mitä Akava ehdottaa työmarkkinoiden kriisin ratkaisemiseksi. Käymme haastattelemassa ulosmarssi- ja liittoväkeä Helsingissä, Tampereella ja Turussa.


Tampereen tilaisuus:

Paremman työelämän puolesta -tilaisuus 6.2. klo 15.30–18.15 Tavara-asemalla

Tampereella on kaksi marssireittiä: TAMK:n suunnalta ja yliopiston suunnalta. Molemmilta reiteiltä marssitaan Tullikamarinaukiolle ja kokoonnutaan yhteisen ohjelman pariin Tavara-asemalle.

TAMK:n reitti ja aikataulu
kello 14.15 kokoontuminen Tekukadun ja Kriikunatien risteys

kello 14.30 marssille lähtö

noin kello 15 Liisanpuiston ohitus

kello 15.15 viimeistään kokoontumispaikalla Tullikamarinaukiolla

kello 15.30 siirtyminen Tavara-asemalle

Yliopiston reitti ja aikataulu
kello 14.15–14.30 kokoontuminen yliopiston päätalon edessä

kello 14.40 marssiin lähtö, Kalevantie / Yliopistonkatu

  • Hatanpään valtatie, Hämeenkatu, Itsenäisyydenkatu

kello 15.15 viimeistään kokoontumispaikalla Tullikamarinaukiolla

Tervetuloa ulosmarssin jälkeen klo 15.30–16.30 Tavara-asemalle (Ratapihankatu 33). Luvassa on puheenvuoroja, kevyttä tarjoilua sekä livemusaa, josta vastaa Olli Halonen.

Lisäksi osallistujilla on mahdollisuus seurata suorana lähetyksenä Akavan ja Akavan opiskelijoiden järjestämää Toivoa tulevaisuuden työelämään, nuorten ääni kuuluviin -tilaisuutta, jossa eduskuntapuolueiden edustajat vastaavat paneelikeskustelussa nuorten kysymyksiin ja huoliin tulevaisuuteen ja työelämään liittyen.

Paikkoja on rajoitetusti, joten varmista paikkasi ilmoittautumalla ajoissa.

Ilmoittautuminen Paremman työelämän puolesta -tilaisuuteen Tampereella on päättynyt.


Turun tilaisuus:

Kulkue starttaa klo 14.30 kohti VPK:n taloa, jossa Paremman työelämän puolesta -tilaisuus

Turussa ulosmarssijat akavalaisista liitoista kokoontuvat klo 14.30 Tuomiokirkkotorille, josta lähdetään kulkueessa kohti VPK:n taloa. Matkan varrella pysähdytään klo 15 Turun torilla, Wiklundin kulmassa. VPK:n talolle saavutaan klo 15.30 Paremman työelämän puolesta -tilaisuuteen.

Ohjelmassa on luvassa puheenvuoroja, kevyttä tarjoilua ja livemusaa, josta vastaa VIIVI.

Lisäksi osallistujilla on mahdollisuus seurata suorana lähetyksenä Akavan ja Akavan opiskelijoiden järjestämää Toivoa tulevaisuuden työelämään, nuorteen ääni kuuluviin -tilaisuutta, jossa eduskuntapuolueiden edustajat vastaavat nuorten kysymyksiin ja huoliin tulevaisuuteen ja työelämään liittyen.

Paikkoja on rajoitetusti, joten varmista paikkasi ilmoittautumalla ajoissa.

Ilmoittautuminen Paremman työelämän puolesta -tilaisuuteen Turussa on päättynyt.


Miksi mielenilmaus? 

Hallituksen työelämäheikennysten lista on pitkä. Erityisen haitallinen Talentian jäsenten kannalta on hallituksen esittämä vientivetoinen työmarkkinamalli. Se ajaisi naisvaltaiset alat pysyvään palkkakuoppaan. Jatkossa palkankorotusten yläraja olisi käytännössä sidottu miesvaltaisten vientialojen, kuten teollisuuden, palkankorotuksiin. 

Heikennykset osuvat myös nuoriin, tulevaisuuden osaajiin.

Vaadimme, että hallitus ei toteuta muutoksia yksipuolisesti, tutkimatta heikennysten kokonaisvaikutuksia. Hallitusohjelman jokainen työelämäheikennys osuu toteutuessaan rankasti korkeakoulutettuihin, jotka osaamisellaan ja asiantuntemuksellaan varmistavat Suomen menestyksen ja yhteiskunnan toiminnan. 

#ParemmanTyöelämänPuolesta


Usein kysyttyjä kysymyksiä ulosmarssista

Ulosmarssi – mistä on kyse?

Työmarkkinakeskusjärjestö Akavan hallitus päätti kokouksessaan 19.1. toteuttaa Akavan koordinoiman poliittisen työtaistelutoimenpiteen eli ulosmarssin 6.2.2024.

Kyseessä on maan hallituksen työelämäheikennyksiä vastaan suunnattu poliittinen mielenilmaus.

Lue lisää hallituksen suunnittelemista työelämän heikennyksistä ja siitä, miten ne vaikuttaisivat Talentian jäseniin ja koko suomalaiseen yhteiskuntaan:

Ulosmarssin päätteeksi järjestetään erilaista ohjelmaa Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Kerromme lisää tapahtumista, kun niiden ohjelma valmistuu.

Huomaathan, että Talentian virkasuhteiset jäsenet eivät osallistu ulosmarssiin, vaan vain työsuhteiset jäsenet. Jos sinulle on tehty viranhoitomääräys, olet virkasuhteessa. Jos olet työsopimussuhteessa, sinulle on tehty työsopimus.

Tarkista tarvittaessa työsopimuksestasi, oletko virkasuhteessa vai työsopimussuhteessa.

Akavan jäsenjärjestöistä ulosmarsseihin osallistuvat Talentian lisäksi seuraavat jäsenjärjestöt: Agronomiliitto, Akavan Erityisalat, Akavan sairaanhoitajat ja Taja, DIFF – Ingenjörerna i Finland, Insinööriliitto, KTK Tekniikan Asiantuntijat, Kuntoutusalan Asiantuntijat, Luonnon-, ympäristö ja metsätieteilijöiden liitto Loimu, Suomen Farmasialiitto, Suomen Lääkäriliitto, Suomen Psykologiliitto, Suomen Puheterapeuttiliitto, Suomen Terveydenhoitajaliitto, Suomen Työterveyshoitajaliitto, Tieteentekijät, Tradenomit ja Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut.

Ketä 6.2. ulosmarssi koskee?

Talentian työsuhteiset jäsenet pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen), Tampereella ja Turussa marssivat ulos näillä paikkakunnilla sijaitsevilta työpaikoiltaan tiistaina 6.2.2024 klo 14.00–16.00. Työnseisaus kestää päättyvän työvuoron loppuun.

Pääasiallisen työpisteen tulee sijaita jossain näistä edellä mainituista kaupungeista. Mikäli pääasiallinen työpiste ei ole minkään ulosmarssikunnan alueella, niin silloin et osallistu ulosmarssiin.

Talentia on tehnyt järjestöpäätöksen poliittiseen mielenilmaukseen osallistumisesta ja se suojaa ulosmarssipaikkakunnilla työskenteleviä työsuhteisia jäseniä henkilökohtaisilta seuraamuksilta.

Osallistuvatko myös Talentian virkasuhteiset jäsenet ulosmarssiin?

Talentian virkasuhteiset jäsenet eivät osallistu ulosmarssiin, vaan vain työsuhteiset jäsenet. Jos sinulle on tehty viranhoitomääräys, olet virkasuhteessa. Jos olet työsopimussuhteessa, sinulle on tehty työsopimus

Tarkista tarvittaessa työsopimuksestasi, oletko virkasuhteessa vai työsopimussuhteessa.

Olen opiskelija, voinko liittyä mukaan ulosmarssiin?

Liiton tekemä päätös osallistumisesta koskee myös, ja erityisesti opiskelijoita.

Kaikki opiskelijat ovat tervetulleita liittymään ulosmarssijoiden joukkoon ja iltatilaisuuksiin.

Akavan Opiskelijat on järjestönä vahvasti mukana järjestäen muiden opiskelijajärjestöjen kanssa iltatapahtuman Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla. Monilla sote-liitoilla on paljon viranhaltijoita, jotka eivät voi osallistua mielenilmaukseen, ja siksi opiskelijoiden osallistumista erityisesti toivotaan.

Mikä on poliittinen työtaistelu?

Liiton päättämä työtaistelutoimenpide, joista ulosmarssi on lyhytaikainen poistuminen työpaikalta. Poliittista työtaistelua voidaan kutsua myös poliittiseksi mielenilmaukseksi tai lakoksi. Se ei kohdistu voimassa olevia työehtosopimuksia tai työsuhteen ehtoja vastaan. Ulosmarssi 6.2. ei kohdistu työnantajaa kohtaan, vaan maan hallituksen työelämäheikennyksiä vastaan.

Jokaisella on oikeus ilmaista mielipiteensä. Poliittinen mielenilmaus on perustuslain suojelema toimenpide, jolla pyritään vaikuttamaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Mielenilmaus voidaan kohdistaa esimerkiksi hallituksen tai eduskunnan päätöksiä vastaan. Nyt toteutettava ulosmarssi kohdistuu maan hallituksen toimia vastaan.

Miksi poliittinen työtaistelutoimenpide toteutetaan? Miksi ulosmarssi järjestetään?

Poliittisella työtaistelutoimenpiteellä Akava vastustaa osaa hallituksen työelämätoimia. Akava on esittänyt maan hallitukselle oman, perustellun ratkaisuehdotuksensa, mutta hallitus ei ole sitä noteerannut eikä vastannut siihen.

Akava on myös toistuvasti esittänyt hallitukselle vetoomuksensa neuvottelujen aloittamisen puolesta. Akava ei halua, että työmarkkinamallista säädetään lailla ja näin kahlitaan alakohtaista palkkakehitystä. Keskusjärjestö kritisoi myös työtaisteluoikeuden rajoittamista, määräaikaisten työsuhteiden solmimista vailla perustetta, henkilökohtaisen irtisanomisen helpottamista, paikallisen sopimisen hallitsematonta laajentamista sekä työttömyysturvan liian rajua ja nopeaa leikkaamista. Akavan mielestä hallituksen tulisi myös harkita uudelleen sairauspäivän muuttamista palkattomaksi ja aikuiskoulutustuen poistamista.

Erityisen haitallinen Talentian jäsenten kannalta on hallituksen esittämä vientivetoinen työmarkkinamalli.

Vientivetoinen työmarkkinamalli ajaisi naisvaltaiset alat pysyvään palkkakuoppaan. Jatkossa palkankorotusten yläraja olisi käytännössä sidottu miesvaltaisten vientialojen, kuten teollisuuden, palkankorotuksiin. 

Heikennykset osuvat myös nuoriin, tulevaisuuden osaajiin. Vaadimme, että hallitus ei toteuta muutoksia yksipuolisesti, tutkimatta heikennysten kokonaisvaikutuksia. Hallitusohjelman jokainen työelämäheikennys osuu toteutuessaan rankasti korkeakoulutettuihin, jotka osaamisellaan ja asiantuntemuksellaan varmistavat Suomen menestyksen ja yhteiskunnan toiminnan. 

Mikäli et pääse tai voi tulla paikalle, voit osoittaa tukea osallistumalla aiheesta käytävään keskusteluun sosiaalisessa mediassa ja jakamalla mielenilmaisuun liittyviä postauksia.

Sosiaalisen median tunniste on: #ParemmanTyöelämänPuolesta

Millä paikkakunnilla ulosmarssi toteutetaan?

Ulosmarssi toteutetaan seuraavilla paikkakunnilla:

Pääkaupunkiseutu (Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa), Tampere ja Turku.

Kuka voi osallistua ulosmarsseihin työpaikoilta edellä mainituilla paikkakunnilla?

Ulosmarsseihin voivat osallistua Talentian työsuhteiset jäsenet Talentian tekemän järjestöpäätöksen mukaisesti pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa. Pääasiallisen työpisteen tulee sijaita jossain näistä kaupungeista. Mikäli pääasiallinen työpiste ei ole minkään ulosmarssikunnan alueella, niin silloin et osallistu ulosmarssiin.

Virkasuhteisille jäsenille poliittinen mielenilmaisu on laiton, joten he eivät voi osallistua ulosmarsseihin.

Kenellä on oikeus osallistua mielenilmaukseen?

Poliittinen mielenilmaisu on kaikkien perusoikeus, mutta jokainen päättää kuitenkin osallistumisestaan itse.

Koskeeko mielenilmaus liittoon kuulumattomia?

Kyllä koskee. Poliittiseen mielenilmaukseen voivat osallistua kaikki järjestäytymisestä riippumatta.

Saanko palkkaa, jos olen pois töistä mielenilmauksen vuoksi?

Työnantaja voi pidättää palkan mielenilmaukseen osallistumisen ajalta. Akavan jäsenjärjestöt ovat päättäneet, etteivät maksa lakkoavustusta ulosmarssin ajalta.

Onko ulosmarssiin pakko osallistua?

Jäsenen ei ole pakko osallistua. Osallistuminen poliittiseen mielenilmaukseen, jolla vastustetaan maan hallituksen työelämätoimia, on vapaaehtoista.

Voiko työnantaja kieltää osallistumisen?

Työsuhteisten työntekijöiden osalta ei voi kieltää.

Virkasuhteisten osalta voi kieltää, koska virkasuhteisille osallistuminen poliittiseen mielenilmaisuun on laitonta. Virkamieslainsäädännön perusteella virkamiehellä ei ole oikeutta osallistua poliittiseen mielenilmaukseen.

Työnantaja ei saa esimerkiksi kerätä listoja mielenilmaisuun osallistujista.

Suojaako järjestöpäätös ulosmarssijaa?

Talentian hallitus on tehnyt järjestöpäätöksen poliittiseen mielenilmaukseen osallistumisesta, mikä suojaa ulosmarssipaikkakunnilla työskenteleviä Talentian jäseniä henkilökohtaisilta seuraamuksilta. Tämä koskee myös opiskelijajäseniä, jotka työskentelevät opintojensa ohella.  Järjestöpäätös suojaa työntekijöitä henkilökohtaisilta seuraamuksilta mielenilmauksen keston ajan eli 6.2. klo 14–16 aina päättyvän työvuoron loppuun asti.

Onko työnantajalle ilmoitettava etukäteen osallistumisesta?

Mielenilmaus ei kohdistu työnantajaan, vaan on poliittinen. Tällöin ei tarvitse ilmoittaa, sillä poliittista työtaistelua ei koske ennakkoilmoitusvelvollisuus. Kohteliasta on kuitenkin ilmoittaa etukäteen työnantajalle mielenilmaukseen osallistumisesta, jotta poissaolosi ei aiheuta kohtuutonta haittaa ja se voidaan huomioida työvuorosuunnittelussa.

Työnantajani kieltää osallistumisen vedoten turvallisuuteen, hätätyöhön tai suojelutyöhön. Mitä teen?

Ulosmarssilla ei vaaranneta kenenkään henkeä tai turvallisuutta. Sellaiset tehtävät, joihin tämä voi vaikuttaa, tehdään myös ulosmarssin aikana. Viranhaltijat, joilla on suojelutyövelvoite, eivät muutenkaan osallistu ulosmarssiin. Työsuhteisilla ei ole suojelutyövelvoitetta. Kyseessä ei ole myöskään sellainen ennalta-arvaamaton tapahtuma, joka edellyttäisi hätätyötä. Työnantaja ei voi siten pääsääntöisesti kieltää osallistumista. Työnantaja ei voi työnjohto-oikeuteensa vedoten kieltää osallistumasta mielenilmaukseen. Mikäli työnantaja kaikesta huolimatta vetoaa perusteettomasti hätätyöhön, tulee määräys pyytää kirjallisesti ja työnantajan imoittaa hätätyön tarpeesta Aviin.

Voiko osallistumisesta tulla seurauksia?

Mielenilmaus on laillinen ja siihen on silloin oikeus osallistua. Työnantajasi ei voi kieltää sinua osallistumasta eikä rangaista osallistumisen perusteella.

Työnantaja ei voi kohdistaa minkäänlaisia sanktioita yksittäiseen työsuhteiseen työntekijään, joka osallistuu oman ammattiliittonsa päättämään poliittiseen mielenilmaukseen työaikana. Sanktioilla ei saisi edes uhata. Jos sinua uhataan seuraamuksilla, ole yhteydessä omaan liittoosi.

Voiko minulle tulla jotain seurauksia ulosmarssiin osallistumisesta?

Ainoa mahdollinen seuraus voi olla palkan pidättäminen ulosmarssin ajalta. Muita toimenpiteitä työnantajan on laitonta sinuun kohdistaa.

Ulosmarssi on keskellä työvuoroani. Palaanko työpisteelleni heti, kun ulosmarssi loppuu?

Talentian päätöksen mukaan työnseisaus kestää päättyvän työvuoron loppuun. Sinun ei tarvitse palata töihin klo 16 jälkeen. Huomioithan myös, että töihin paluun suhteen liittojen ohjeistus voi vaihdella.

Voiko esihenkilö osallistua ulosmarssiin, vaikka hän olisi työnantajan edustaja?

Kyllä voi osallistua.

Entä jos sairastun?

Jos sairastut ennen ulosmarssin alkamista, sinulle on maksettava sairausajan palkkaa myös ulosmarssin ajalta. Toimita tällöin välittömästi lääkärin- yms. todistukset työnantajallesi.

Mitä, jos en pääse mielenilmauksen tapahtumapaikalle?

Mikäli et pääse tai voi tulla paikalle, voit osoittaa tukea osallistumalla aiheesta käytävään keskusteluun sosiaalisessa mediassa ja jakamalla mielenilmaisuun liittyviä postauksia.

En tiedä, voinko osallistua mielenilmaukseen. Keneltä kysyn asiasta?

Lähtökohtaisesti kaikki työsuhteiset voivat osallistua mielenilmaukseen. Virkasuhteiset eivät voit. Tarkista tarvittaessa työsopimuksestasi, oletko virkasuhteessa vai työsopimussuhteessa.

Jos olet epävarma, ota yhteyttä:

  • jarjestoinfo@talentia.fi

Miten toimin, jos en löydä vastausta kysymykseeni?

Jos et löydä vastausta kysymykseesi, voit kysyä asiasta työpaikan luottamusmieheltä tai olla yhteydessä Talentiaan:

  • jarjestoinfo@talentia.fi

Liity Talentiaan

Jos et vielä kuulu Talentiaan, sosiaalialan korkeakoulutettujen ikiomaan ammattijärjestöön, liity nyt!