Tee luonteva videohakemus – ja sädehdi ruudulla!

Meissä jokaisessa on jotain erityistä. Toimivan videohakemuksen ja onnistuneen etäkontaktin avulla saat tuotua esiin oman erityislaatusi, ja erotut siten joukosta. Kameraa on turha pelätä.

Videohakemus ei yleensä ole pakollinen, mutta jos sellaisen teko tuntuu luontevalta, se voi olla hyvä lisä ja auttaa erottumaan. Videohakemus syntyy tarvittaessa omin neuvoin, mutta tarinaan on helpompi saada vaihtelua, jos kuvaukseen pyytää ystävän avuksi. 

 Hyvin valmisteltu on puoliksi tehty. YouTubesta, Instagramista ja LinkedInistä löytyy ohjeita videohakemuksen tekoon. Kannattaa tutkia ihmisten LinkedIniiin jakamia hakemuksia: niistä näkee, mikä toimii ja mikä ei. Hae esimerkiksi hashtageilla #videohakemus ja #videocv. Tee harjoitusvideoita.

 Kuvauslaitteiksi riittävät älypuhelin tai Zoom-ohjelma. Videoeditointiohjelmista esimerkiksi InShot -mobiilisovelluksen ilmaisversio on helppokäyttöinen. Ilmaisen Canva-kuvankäsittelyohjelman avulla tekstiä ja muita elementtejä voi lisätä myöhemmin. Ystävät ja omat lapset auttavat mielellään – ja samalla opit itsekin.

Vinkit videohakemuksen tekoon

Sisätiloissa on helpompi keskittyä, koska häiritseviä taustaääniä ei ole ja tasaisen taustan saa helpommin.

Siivoa kaikki ajelehtivat tavarat taustalta pois. Oman asun on hyvä olla siisti, mutta ei liioiteltu. Voit tutkia asukoodia yrityksen tai toimipaikan sivuilta ja vaikkapa sen  työntekijöiden LinkedIn-profiileista.

Avaa ääntä: hyppele, pyörittele hartioita tai tee jotain, mikä saa veren kiertämään ja tekee olosi energiseksi.

Käsikirjoitus luo hakemuksen rungon. Kirjoittaminen helpottuu, kun pilkot sisällön osiin: alkuun, taustatietoihin, motivaatioon ja lopetukseen.

Kerro aluksi lyhyesti kuka olet, mitä tehtävää haet ja miksi. Kerro seuraavaksi taustastasi eli siitä, mikä pätevöittää sinut juuri tähän tehtävään.

Puhu myös siitä, mitä odotat hakemaltasi työltä ja mitä haluat siinä oppia. Muista mainita, mitä arvostat juuri siinä paikassa, josta haet työtä.

Kerro lopuksi yhteystietosi, painota, että opit nopeasti – tämä on tärkeää erityisesti alanvaihtajille! – ja lisää, että juttelet mielelläsi kasvokkain lisää.

Katso kameraan alussa ja lopussa. Katsetta ei tarvitse siis naulita kameraan. Videoon tulee rentoutta, jos joku muu kuvaa hakijaa esimerkiksi puhumassa puhelimeen, kirjoittamassa, ajamassa autoa tai tekemässä jotain muuta työhön liittyvää. Puheen voi lisätä päälle jälkikäteen, miksei musiikkiakin.

Hyvä videohakemus saa olla työpaikasta riippuen humoristinen! Jos sinua on esimerkiksi nimitetty osastonne niksi-Pirkaksi, kerro, että neuvokas, kävelevä niksi-Pirkka on nyt vapaana.

Tuo persoonasi esiin. Jokaisessa ihmisessä on jotain erityistä. Jos tekee käsitöitä, kasvattaa orkideoita, ratkoo sanaristikoita tai lukee, hakemuksessa voi esiintyä juuri näissä puuhissa.

3-5 minuuttia riittää hyvin videohakemuksen pituudeksi, ellei videonkestoa ole erikseen määritelty toiseksi.

Näytä videosi ensin puolitutulle, joka osaa arvioida sen rehellisesti.

(Teksti: Lotta Ehrnrooth)

Sinua saattaa kiinnostaa myös