Vantaa hoi – missä kestävät ratkaisut?

Ensin Vantaan kaupungilta puuttui vuosia puhti ratkaista sosiaalityön kuormitustilannetta, mutta nyt on turbovaihde pistetty silmään ja järjenkäyttö täysin syrjään. Kun parannusta sosiaalityön työtilanteeseen ei saatu aikaan kertomalla ongelmista sosiaalijohdolle ja päättäjille, ottivat työntekijät yhteyttä palveluja valvovaan Aluehallintovirastoon, joka totesi että asialle tulee pian tehdä jotain. Yhtä ponnettomasti Vantaa ”yritti” rekrytoida lisää sosiaalityöntekijöitä, ja kun maisteri-ihmisiä ei ”saatu” vaativaan lastensuojelutyöhön 3200 eurolla, päätti kaupunginhallitus eilen palkata sosiaalityöntekijöiden tilalle väliaikaisesti erityissosiaaliohjaajia.

En tiedä, mutta vähän haiskahtaa, että tässä on kysymys rahasta, eikä todellisesta halusta parantaa sosiaalityön työtilannetta. Sinänsä on kannatettavaa tarkastella sosiaalityön ja sosiaaliohjauksen tehtävänjakoa uudelleen ja erityissosiaaliohjaajien (sosionomi YAMK) työlle varmasti on tilausta lastensuojelussa, mutta ajurina muutokseen pitäisi olla asiakkaan palvelutarpeet, eivät kuntien rekrytointivaikeudet tai säästötavoitteet.

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että sosiaalityöntekijän palkan tulisi alkaa vähintäänkin nelosella. Pääkaupunkiseudulla Vantaan tarjoama 3200e on vallan tavallinen palkka – ei mikään hyvä tai edes huomiota herättävän suuri. Joissakin naapurikunnissa maksetaan jo enemmän. Olen aina sanonut, että kelpoisen sosiaalityöntekijän saaminen ja pitäminen on helppoa: asialliset työskentelyolosuhteet, mukaan lukien asialliset ja toimivat työvälineet ja asiallinen palkka, ja kohtuullinen asiakasmäärä. Vantaan on turha siis brassailla 3200e palkalla ja älypuhelimilla – NE eivät ole mitään ”erityisiä houkuttimia”. Sen sijaan työn kehittäminen, jota Vantaalla on aidosti ja innostuneesti tehty, kuulostaa houkuttelevalta.

Vantaa on valitettavasti omilla toimillaan päässyt luiskahtamaan ”ei toivottujen työpaikkojen” -listalle. Sitä ei todellakaan paranna kannanotot työntekijöiden ”valittamisesta” ja ”muroihin pissimisestä”. Vanha kansa tiesi jo sanoa, että ”hyvä kello kauas kantaa, huono paljon kauemmas”. Nyt kun maito on jo kaatunut ja julkisuudessa mustamaalataan puolin ja toisin, ”tavalliset korjausliikkeet” eivät valitettavasti enää riitä, vaan nyt pitäisi oikeasti panostaa.

Esittäisin Vantaalle positiivista kierrettä: nostetaan palkka kilpailukykyiseksi, saadaan rekrytoitua osaavia työntekijöitä jotka myös sitoutuvat työhönsä, työpaine helpottuu kun ei ole jatkuvasti uusia perehdytettäviä ja tutut asiakkaat hoituvat nopeammin ja varmasti laadukkaammin, kun työpaine helpottuu sairauslomat ja vaihtuvuus vähenevät. Kaikki ovat tyytyväisiä: uudet työntekijät, heidän pidempään työskennelleet kollegat, esimiehet joiden ei tarvitse kokoajan etsiä uusia työntekijöitä ja sijaisia ja ennen kaikkea asiakkaat kun työntekijä ei jatkuvaan vaihdu.

Vantaa on valmis maksamaan nyt 3200 euron palkkaa. Jos siihen heittää 300-500 euroa päälle, olen varma, että rekrytointiongelma helpottuu. Sama raha varmasti kuluu jo tällä hetkellä sairausloma-ajan palkkoihin sekä eri työntyöntekijöiden työmäärään, jonka jatkuva työntekijöiden etsiminen ja perehdyttäminen vie.

Vantaa voisi kokeilla tätä keinoa ensin määräaikaisesti vaikka kahden vuoden ajan, jotta nähdään, olenko oikeassa. Vantaalla on jo tarvittava raha olemassa  korjausliikkeeseen, kun kuusi sosiaalityöntekijän vakanssia on ollut jonkin aikaa täyttämättä. Talentia ei myöskään ota konsultaatiopalkkiota neuvoistaan, miten tilanne saataisiin myönteisesti ratkaistua.

Niin ja se raha. Ei erityissosiaaliohjaajien palkkaamisesta mitään säästöjä tule. Kun sosiaalityöntekijöiden määrä tällä tavalla toimien Vantaalla vähenee, sosiaalityöntekijöille tulevat ohjautumaan jatkossa kaikkein haasteellisimmat asiakasasiat. Kun työ muuttuu näin entistä vaativammaksi, ja uutena tehtävänä sosiaalityöntekijät joutuvat valvomaan myös erityissosiaaliohjaajien työtä, on se palkantarkastuksen paikka. Olisiko aika sanoa ”ptruu” ja aloittaa positiivinen kierre. Koska siihen on vielä mahdollisuus.

Talentian alueasiamies Tiia Oksanen

Tiia Oksanen

Talentian alueasiamies