Mieti hetki, kalenteroi ja sitten vasta klikkaa!

Sitä tikulla silmään, joka korona-aikaa muistelee! Paitsi nyt on kyllä pakko muistella. Havahduin hetki sitten siihen, että tapahtumissa ja koulutuksissa on käynyt osallistujakato. Tämä kato ei näy ilmoittautumisvaiheessa vaan vasta itse tapahtumassa. Pysähdyin pohtimaan asiaa tarkemmin ja ajatukset lipuivat korona-aikaan.

2020 maaliskuussa elämä mullistui pandemian myötä myös meillä Suomessa perusteellisesti. Muistamme kaikki hyvin ajan, jolloin kaikki koulutukset, tapaamiset ja tilaisuudet peruttiin pikavauhtia ja olimme yhdessä uuden edessä. Webinaarien kulta-aika alkoi!  

Verkkokoulutuksia ja -kursseja on ollut toki tarjolla pitkään, mutta koronan myötä tarjonta kasvoi ja monipuolistui vauhdilla, suorastaan räjähti. Tarjolle tuli, jos jonkinlaista infoa ja luentoa, niin osallistavaa kuin passiivisempaankin kuunteluun sopivaa. Klik klik ja linkki linjoille ilmestyi kätevästi sähköpostiin.  

Kalenteri täyttyi erilaisista webinaareista, jotka korvasivat suunniteltuja livetapahtumia ja täyttivät tyhjäksi jäänyttä aikaa. Myönnän, että itsekin tuli eteen hetkiä, kun havahduin siihen, että olin täysin unohtanut hypätä linjoille webinaariin, jonka linkki lillui sähköpostin viestimeressä. Omatuntoa nipisti hieman, mutta omat ”oharit” eivät tuntuneet niin pahalta kuin jos ne olisivat tapahtuneet livenä. 

Aika kului ja pandemia hellitti otteestaan, mutta elämä uudessa hybridimallissa webinaari- ja koulutustarjonnan kanssa on jäänyt arkipäiväksi. Nykyinen hybridimalli on varmasti hyvä ja jokaiselle löytyy jotain. Mutta onko meihin ehtinyt iskostua korona-ajalta tapa jättää osallistumatta koulutukseen tai webinaariin, vaikka olisi tilaisuuteen ilmoittautunut, ja vaikka tilaisuus tapahtuisi livenä? Siltä valitettavasti näyttää. 

Onko meihin ehtinyt iskostua korona-ajalta tapa jättää osallistumatta koulutukseen tai webinaariin, vaikka olisi tilaisuuteen ilmoittautunut?

On hyvä muistaa, että jokainen järjestetty tilaisuus, webinaari ja koulutus on vaatinut paljon työtä ja järjestelyä, yleensä useamman ihmisen toimesta. Yksikään tilaisuus ei synny itsestään. Livetapahtumassa on usein myös tarjolla syötävää ja juotavaa osallistujille, jotta kaikilla olisi energiaa osallistua arjen kiireiden keskellä. Syötävät vaativat järjestelyjä. Tapahtumaan ennalta ilmoittautuneet, mutta paikalle saapumattomat osallistujat aiheuttavat toimillaan hukkaa tarjoilujen ja järjestäjien työn osalta. Ei kovin eettistä ja ekologista! 

Tarkoituksenani ei ole syyllistää tai aiheuttaa pahaa mieltä. Toivoisin kuitenkin hartaasti, että jokainen tilaisuuksiin ilmoittautuva miettisi todella mielessään, pääseekö hän varmasti osallistumaan tapahtumaan ja esteen ilmaantuessa ilmoittaisi siitä ajoissa tapahtuman järjestäjälle. Se on toisten ihmisten huomioimista ja heidän työnsä arvostamista, ja ihan vain hyvää ja kohteliasta käytöstä!

Kunnioitetaan siis toinen toistemme työtä ja aikaa, myös silloin, kun arki tuntuu kiireiseltä ja hektiseltä! Ja jos yllättäviä esteitä ilmenee, ilmoittakaamme niistä aina tapahtuman järjestäjille ajoissa!

Tiia Seppänen

Opiskelijatoiminnan koordinaattori