Koronalisä on tahdosta kiinni

HS toi esiin 17.12. jutussaan syyt hoitajien koronabonusten puuttumiselle: Pääministeri hallituksineen sanoutuu irti työmarkkina-asioista, ja kunnat eivät suostu sopimaan paikallisesti, sillä he odottavat valtiota maksumiehiksi tai toivovat, että homma järjestyy itsestään valmiuslain muodossa.

Nyt on aika katsoa boksin ulkopuolelle ja otettava vastuu. Julkisen sektorin naiset sosiaali- ja terveysalalla ovat jo omat kortensa kekoon kantaneet. Tätä laskua ei voi maksattaa heidän terveydellään ja tulevaisuudellaan.

Kuormitus on sekä sosiaali- että terveydenhuollossa jo nyt viety äärimmilleen. Lopulta tilanteesta kärsivät myös asiakkaat.

Valmiuslaki ei ole ratkaisu, vaan työstä on maksettava sen vaativuuden mukainen palkka. Henkilöstöpula on ratkaistavissa ilman valmiuslakiakin paikallisesti sopimalla esimerkiksi erillisistä vuodenvaihteen ja ylityön korvauksista. Luonnollisesti korvausten tulee olla sellaisia, jotka houkuttelevat töihin ilman, että täytyy pakottaa.

Etulinjassa olevat ovat jo valmiiksi matalapalkkaisia sosiaali- ja tervesalan naisia, eli sosionomeja, sosiaalityöntekijöitä ja sairaanhoitajia. Sen sijaan, että kunnat ja hallitus riitelevät, kuka korvaa, on otettava käyttöön paikallisten sopimisen malli ja hoidettava asia kuntoon. Maksun aika on nyt.

 

Tuomas Hyytinen

Talentian neuvottelujohtaja