In EnglishIn English | På svenskaPå svenska | Palaute
Talentia on sosiaalialan korkeakoulutettujen
ammattijärjestö, joka valvoo jäsentensä etuja työelämässä.

Järjestön historiaa

 

Järjestö perustettiin 1949 ajamaan sosiaalialan ammattilaisten etuja. Nimenä oli Huoltotyöntekijöiden ammatillinen keskus HAK. Vuonna 1962 HAK muutti nimensä Sosiaalityöntekijäin Liitoksi (SOSTL), jona järjestö tunnettiin vuoteen 2002 saakka, kunnes nimi muutettiin Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestöksi, Talentiaksi.

Nimenmuutokseen oli tarve, sillä jäsenistön enemmistö on sosiaalialan ammattikorkeakoulu- tai opistotutkinnon suorittaneita sosionomeja (AMK), sosiaaliohjaajia ja sosiaalikasvattajia, vaikka vankka perusta onkin yliopistotutkinnon suorittaneissa sosiaalityöntekijöissä.


Talentia-nimellä järjestö haluaa korostaa alan ammattilaisten korkeaa osaamista ja koulutusta. Paitsi, että nimi on johdannainen englanninkielen talent-sanasta, liittyy siihen tarina. 


Aliarvostettu jumalatar

Talentia on yksi antiikin  vähemmän tunnetuista jumalattarista. Hänen äitinsä Perfekta oli nimensä mukaan itse täydellisyys. Kaikesta, mihin Perfecta tarttui, tuli täydellistä. Talentian isä oli Hefaistos, kauneudestaan kuulun Afroditeen puoliso.

Afrodite ei ilahtunut miehensä syrjähypystä ja langetti Talentian päälle kirouksen. Sen mukaan Talentia ei koskaan saisi ansaitsemaansa arvostusta, vaikka olikin yhtä täydellinen kuin äitinsä.

Aikuistuttuaan ja tarpeeksi kärsittyään Talentia pohti keinoa kirouksen murtamiseksi. Koska Talentian ja äidin välillä ei ollut muuta eroa kuin laakeriseppele, jonka äiti omisti, päätteli Talentia kirouksen liittyvän tähän seppeleeseen. Hän valmisti täydellisen kopion laakeriseppeleestä ja hiipi yön pimeydessä vaihtamaan seppeleet keskenään.

Perfekta heräsi yöllisen tunkeutujan tuloon, muttei tunnistanut tytärtään. Syntyi käsikähmä, jonka aikana seppeleet sekaantuivat. Kukaan ei osannut erottaa oikeaa seppeltä kopiosta. Talentian kirous väistyi, ja myös hän sai työlleen arvostuksen, joka sille kuului.


Tulosta sivu