Uutinen

Yksityisen sosiaalipalvelualan neuvotteluissa paneuduttiin työnantajan palkkaesityksiin

Yksityisen sosiaalipalvelualan neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta jatkuivat 8.6. Aiheina olivat tällä kertaa palkkaesitykset ja tekstitavoitteiden perustelut.

”Kolmen tunnin lähikokoukseen sisältyi työnantajan palkkaesityksen läpikäyntiä ja osapuolten tekstitavoitteiden perustelua. Neuvotteluaikoja on sovittu juhannusviikolle asti. Kokouksessa ei saatu varsinaista läpimurtoa, joten sovituille ajoille on käyttöä”, kertoo Talentian neuvottelujohtaja Tuomas Hyytinen. Hän edustaa Talentiaa yksityisen sosiaalipalvelualan neuvottelupöydässä.

Seuraava neuvottelupäivä on perjantai 10.6.

Sopimukseton tila toistaiseksi voimassa

Yksityisen sosiaalipalvelualan sopimus päättyi 30.4.2022. Tämä tarkoittaa sitä, että 1.5.2022 alkaen siirryttiin sopimuksettomaan tilaan.

Sopimuksettomana aikana on voimassa ns. sopimusten jälkivaikutus, jolloin sovelletaan vanhan työehtosopimuksen määräyksiä siihen asti, kunnes uusi työehtosopimus on solmittu.

Sopimuksettoman tilan aikana ei ole työrauhavelvollisuutta, mikä tarkoittaa, että työtaistelut, kuten lakot sekä ylityö- ja vuoronvaihtokielto, ovat mahdollisia – ja sopimuksettoman tilan pitkittyessä myös todennäköisiä.

Tarkista yhteystietosi ja seuraa Talentian viestintää

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla? On tärkeää, että Talentiasta lähtevä tieto ja toimintaohjeet tavoittavat kaikki jäsenet, jos joudumme työtaisteluun.

>> Tarkista ja päivitä jäsentietosi sähköisesti

Sopimuksettoman tilan aikana jäsenten on hyvä entistä tarkemmin seurata Talentian viestintäkanavia niin somessa, sähköpostissa kuin myös talentia.fissä, sillä nopeatkin päätökset työtaistelusta ovat mahdollisia. Esimerkiksi ylityö- ja vuoronvaihtokielto voi tulla voimaan lyhyelläkin varoitusajalla.

Sen sijaan lakkovaroituksen jättämisestä kestää vähintään kaksi viikkoa, ennen kuin lakko alkaa.

>> Lue yksityisen sosiaalipalvelualan neuvottelu-uutisia

Tavoitteena palkkaohjelma

Yksityisellä sosiaalipalvelualalla palkat ovat jopa julkista sektoria alhaisemmat. Talentia katsoo, että sosiaalialan korkeakoulutettujen palkkaongelmat saadaan kuntoon vain monivuotisella palkkaohjelmalla. Lisäksi neuvotteluissa tavoitellaan korvausta matka-ajoista sekä joustavampaa ruokailua. Sopimuksessa tulee myös ottaa huomioon työaikakysymykset sekä tuleva perhevapaauudistus.

Kunta-alalle on syntynyt sopimus

Kunta-alalle on syntynyt uusi työ- ja virkaehtosopimus. Neuvottelujärjestöt JUKO ja JAU solmivat sopimuksen KT:n kanssa sovittelulautakunnan sovintoesityksen pohjalta. Talentian hallitus hyväksyi esityksen maanantaina 6.6.

Uusi sopimus on kolmivuotinen. Vuonna 2022 yleiskorotus on 2 prosenttia jokaiselle sopimuksen piirissä olevalle työntekijälle. Kaikki työntekijät saavat lisäksi myöhemmin 0,5 prosentin korotuksen, jos palkankorotuksen kohdennuksesta ei päästä sopuun KT:n ja pääsopijajärjestöjen kesken. Vuosina 2023 ja 2024 palkankorotustaso noudattaa yleistä linjaa, joka perustuu kemianteollisuuden, teknologiateollisuuden ja AKT:n palkankorotusten keskiarvoon tai on vähintään 1,9 prosenttia.

Lisäksi kunta-alan veto- ja pitovoiman lisäämiseksi tulee vuosille 2023–2027 jakautuva palkkaohjelma, joka on kokonaisvaikutukseltaan yhteensä 5,1 prosenttia.

>> Seuraa Talentian neuvotteluviestintää