Uutinen

Työnantajalta ensimmäinen tarjous palkankorotuksista yksityisen sosiaalipalvelualan neuvotteluissa

Neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta jatkuivat 31.5. yksityisellä sosiaalipalvelualalla. Talentia sai työnantajan ensimmäisen tarjouksen palkankorotuksista ja sopimuskauden pituudesta.

”Seuraava tapaaminen on 2.6. – siihen mennessä meidän on arvioitava esitetty tarjous perusteellisesti”, kertoo Talentian neuvottelupäällikkö Tuomas Hyytinen. Hän edustaa Talentiaa yksityisen sosiaalipalvelualan neuvottelupöydässä.

Sopimukseton tila alkoi 1.5.

Yksityisen sosiaalipalvelualan sopimus päättyi 30.4.2022. Tämä tarkoittaa sitä, että 1.5.2022 alkaen siirryttiin sopimuksettomaan tilaan.

Sopimuksettomana aikana on voimassa ns. sopimusten jälkivaikutus, jolloin sovelletaan vanhan työehtosopimuksen määräyksiä siihen asti, kunnes uusi työehtosopimus on solmittu.

Sopimuksettoman tilan aikana ei ole työrauhavelvollisuutta, mikä tarkoittaa, että työtaistelut, kuten lakot sekä ylityö- ja vuoronvaihtokielto, ovat mahdollisia – ja sopimuksettoman tilan pitkittyessä myös todennäköisiä.

Tarkista yhteystietosi ja seuraa Talentian viestintää

Ovatko sähköpostisi ja puhelinnumerosi ajan tasalla? Entä tieto työpaikastasi? On tärkeää, että Talentiasta lähtevä tieto ja toimintaohjeet tavoittavat sinut, jos joudumme työtaisteluun.

>> Tarkista ja päivitä jäsentietosi sähköisesti

Sopimuksettoman tilan aikana jäsenten on hyvä entistä tarkemmin seurata Talentian viestintäkanavia niin somessa, sähköpostissa kuin myös talentia.fissä, sillä nopeatkin päätökset työtaistelusta ovat mahdollisia.

Esimerkiksi ylityö- ja vuoronvaihtokielto voi tulla voimaan lyhyelläkin varoitusajalla. Sen sijaan lakkovaroituksen jättämisestä kestää vähintään kaksi viikkoa, ennen kuin lakko alkaa.

>> Lue yksityisen sosiaalipalvelualan neuvottelu-uutisia

Tavoitteena palkkaohjelma

Talentia tavoittelee neuvotteluissa jäsenilleen ostovoimaa turvaavaa palkkaratkaisua ja useampivuotista palkkaohjelmaa. Sopimuksessa on otettava huomioon työaikakysymykset ja tuleva perhevapaauudistus.

Tärkeä tavoite on myös se, että työntekijöille korvattaisiin työn vuoksi tapahtuva matkustaminen. Lisäksi työntekijöiden on saatava ruokailla joutuisasti työpaikalla.

>> Lue lisää Talentian neuvottelutavoitteista

Kunta-alalle ei ole vielä syntynyt sopimusta

Kunta-alan uuteen virka- ja työehtosopimukseen ei ole saatu edelleenkään ratkaisua. Kaikki neuvotteluosapuolet eivät hyväksyneet sovittelulautakunnan sovintoehdotusta 11. toukokuuta. Talentian jäseniä sopimusneuvotteluissa edustava Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO irtisanoi kunnallisen pääsopimuksen samana päivänä.

Kunta-alalla työehtosopimusneuvottelut keskeytyivät tuloksettomina työnantajan ilmoituksesta 28.2.2022. Ensimmäiset kunta-alan lakot olivat 6.-7.4. Jyväskylässä, Rovaniemellä, Turussa ja Oulussa ja 12.-13.4. Tampereen ja Kuopion kaupungeilla. Lisäksi kymmenessä kaupungissa oli viikon lakko 3.–9.5.2022. Kunta-alalla alkoi 18.4. myös ylityö- ja vuoronvaihtokielto, joka on voimassa toistaiseksi.

>> Seuraa Talentian neuvotteluviestintää