Uutinen

Talentian valmistautuu hyvinvointialueille siirtymiseen ja vaalivuoteen

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian liittovaltuusto kokoontui 18.-19.11. syyskokoukseensa linjaamaan vuoden 2023 toimintaa ja taloutta sekä valitsemaan hallituksen vuosille 2023- 2024.

Talentian hallituksen varapuheenjohtajaksi vuosille 2023-2024 ehdokkaina olivat sosionomi (YAMK) Mirka Haili Talentia Helsingistä ja yhteiskuntatieteiden lisensiaatti Matti Heikkinen Talentia sosiaalijohdosta ja Talentia Kainuusta. Äänestyksen jälkeen tehtävään valittiin Mirka Haili 31 äänellä Matti Heikkisen saadessa 12 ääntä.

– Olen iloinen, että saan jatkaa työtä meidän yhteisen Talentian eteen. Sosiaalialan korkeakoulutettujen ääni on saatava paremmin kuuluville ja tähän tarvitaan meitä jokaista talentialaista. Nyt on aika miettiä uusia tapoja ottaa jäsenistö mukaan vaikuttamaan niin Talentiassa kuin koko yhteiskunnassa, Mirka Haili sanoi.

Talentian hallitukseen ehdolla oli 13 henkilöä. Äänestyksen jälkeen hallituksen jäseniksi valittiin vuosille 2023- 2024:

Anna Isoviita, YTM (sosiaalityö)

Leena-Kaisa Lehti, sosionomi (YAMK)

Markus Virtanen, sosionomi (AMK)

Sanna Lastikka, sosionomi (AMK), YTM (sosiaalityö)

Petra Salovaara, YTM (sosiaalityö)

Terhi Tahvanainen, sosionomi (Ylempi AMK)

Teemu Hyppänen, sosionomi (AMK)

Anni Pihlaja, YTM (sosiaalityö)

Otso Salo, YTM (sosiaalityö) opiskelija

Loppukaudeksi 2022 hallitukseen valittiin Ida Kilpeläinen Hanna-Leena Laitisen tilalle, joka on siirtynyt Talentian toimistolle erityisasiantuntijaksi.

Ytimessä jäsenten etu ja vaikuttaminen

Ensi keväänäkäydään työehtosopimusneuvottelut yksityisellä sosiaalipalvelualalla optiovuoden osalta, mikä vaatii valmistautumista ja työtaisteluvalmiuden kohottamista alkuvuodesta. Neuvotteluihin valmistautuminen ja vaikuttamisessa keskiössä ovat eduskuntavaalikampanjointi ja hallitusohjelmavaikuttaminen. Alan murroksessa on entistä tärkeämpää, että Talentia osallistuu aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun ja parantaa toimintansa näkyvyyttä. Tavoitteena on saada myös jäsenistö ja toimijat mukaan kertomaan alan työstä.

Liittovaltuusto keskusteli Talentian jäsenmaksun alentamisesta Talentia Etelä-Karjalan aloitteesta. Jäsenmaksun alentamiseen koko jäsenistön osalta ei ole taloudellisia edellytyksiä ilman jäsenten edunvalvonnan vaarantumista. Vuonna 2023 työssäkäyvien jäsenten jäsenmaksu on 1,35 % kokonaispalkasta ja enintään 45 euroa kuukaudessa. Hallitus ryhtyy valmistelemaan jäsenmaksu-uudistusta. Vuosimaksua maksavien opiskelijoiden jäsenmaksu poistuu, koska se todennäköisesti kantaa pidemmällä tähtäimellä rekrytoinnin ja opiskeluaikaisen sitoutumisen kannalta. >> Lue lisää Talentian jäsenmaksuista

Kokouksessa käsiteltiin myös Talentian tulevan vuoden toimintaa ja taloutta. Toimintaympäristöön tulee vaikuttamaan palveluiden siirtyminen uusille hyvinvointialueille vuoden alusta. Tämä vaatii Talentialta panostusta luottamusmiesten rekrytointiin, kouluttamiseen ja yhteistyöhön alueiden kanssa.

– Ensi vuosi tulee olemaan koko sosiaalialan kannalta historiallinen, kun suurin osa alan ammattilaisista siirtyy alkuvuodesta hyvinvointialueille. Olemme valmistautuneet jäsenten edunvalvontatarpeen kasvuun ja pidämme tiivistä yhteyttä työnantajiin, jotta jäsenten etu toteutuisi mahdollisimman hyvin. Toivommekin, että myös jäsenet pitävät meidät ajan tasalla, mikäli ongelmia ilmenee, Jenni Karsio sanoo.

>> Tutustu Talentian päätöksentekoon

Talentian vaaleilla valittu liittovaltuusto käyttää Talentian ylintä päätösvaltaa. Liittovaltuustoon kuuluu 59 varsinaista ja 53 varajäsentä. Seuraavan kerran liittovaltuusto kokoontuu 22.-23.4.2023.

Uutiskuvassa on Talentian hallituksen jäseniä.