Uutinen

Talentian jäsenet menestyivät JUKOn kuntasektorin luottamusmiesvaaleissa – yhä useammalla työpaikalla on nyt Talentiaan kuuluva luottamusmies

Talentian jäsenet pärjäsivät mainiosti JUKOn (Julkisalan korkeakoulutettujen neuvottelujärjestö) kunta-alan luottamusmiesvaaleissa, sillä valituksi tuli 140 talentialaista JUKOn luottamusmieheksi.

– Tästä joukosta 57 luottamusmiestä, eli 41 prosenttia, on uusia, mistä olen erityisen iloinen. Osa heistä on käynyt Talentian luottamusmiesvalmennuksen ja saanut sieltä eväitä ja viimeisen kipinän alkaa luottamusmieheksi, sanoo Talentian sopimusasiantuntija Tiia Oksanen.

Talentia-taustaisten luottamusmiesten määrä kuntasektorilla pysyi ennallaan. Kuntasektori on kuitenkin muuttunut viime vuosina, kun isoja sote-kuntayhtymiä on perustettu. Aiemmin esimerkiksi yksittäisellä kunnalla oli omat luottamusmiehensä, mutta nyt kuntayhtymässä luottamusmiehet ovat yhteisiä.

Tämä merkitsee sitä, että talentialaisia valittiin luottamusmiehiksi uusiin paikkoihin. Se on tärkeää, sillä mitä enemmän luottamusmiehissä on Talentian jäseniä, sitä paremmin sosiaalialan ääni kuuluu työpaikoilla. Näin mahdollisuudet vaikuttaa työoloihin ja työehtoihin paranevat.

– Iloitsen myös siitä, että saimme varhaiskasvatuksen sektorille lisää luottamusmiehiä. Varhaiskasvatus on aikamoisessa myllerryksessä: sen luottamusmiesjärjestelmän asema muuttuu, kun maakuntia lähdetään muodostamaan. Siksi on tärkeää, että työpaikalla olisi myös Talentia-taustainen luottamusmies, Oksanen sanoo.

JUKOn kuntasektorin luottamusmiesvaaleja käytiin talven ja kevään aikana. Uusi luottamusmieskausi alkoi 1.8.2019 ja päättyy 31.7.2022.