Tiedote

Sote-uudistus etenee eduskuntaan – sosiaalihuolto näyttävä uudistuksessa vahvemmin

Sote-uudistus on nyt askeleen lähempänä, kun sosiaali- ja terveysvaliokunta kertoi 15.6. puoltavansa uudistuksen hyväksymistä. Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia pitää tärkeänä, että sote-uudistus nyt viimein etenee.

Avainasemassa ovat hyvinvointialueet, joiden tehtävänä on huolehtia uudistuksen toimeenpanosta. Hyvinvointialueiden väliaikaiset valmistelutoimielimet aloittavat työnsä 1.7.2021. Niiden on huolehdittava siitä, että henkilöstön osaamista hyödynnetään ja se otetaan mukaan valmisteluprosessiin. Näin voidaan taata palvelujen laatu ja sujuvuus sekä edistää henkilöstön hyvinvointia.

– Sosiaalihuolto on saatava nyt vahvemmin näkyville sote-uudistuksessa. Ottaen huomioon, että sosiaalihuolto työllistää enemmän kuin terveydenhuolto, keskustelun painopiste on ollut liiaksi yksinomaan terveydenhuollon kysymyksissä. Sotepalveluiden integraatio ja -uudistus saadaan onnistumaan, kun palvelut ovat tasavertaisesti esillä ja kehittämisen alla, sanoo Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.

Sote-uudistuksessa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen siirtyy 2023 kunnilta ja kuntayhtymiltä 21 hyvinvointialueelle, Helsingin kaupungille ja HUS-yhtymälle. Sote-henkilöstö siirtyy uusien työnantajien palvelukseen liikkeenluovutuksella.

Uudistus tarkoittaa, että työntekijöiden palkat pitää harmonisoida. Talentian mielestä palkat on yhdenmukaistettava niin, että samasta työstä on maksettava palkka korkeimpien palkkojen mukaan.