Uutinen

Sosiaalialan ammattilaiset ilmaisevat huolensa koventuneesta ilmapiiristä sosiaalityön päivänä

Tänään 21.3. vietetään kansainvälistä sosiaalityön päivää 21. kertaa Euroopassa ja 8. kertaa maailmanlaajuisesti. Päivän tarkoituksena on juhlia ja tuoda näkyviin ammattiryhmää, jonka työnä on turvata ihmisarvoinen elämä ja ihmisoikeuksien toteutuminen kaikille ihmisryhmille.

Juhlapäivänä sosiaalityön ammattilaiset nostavat esiin huolensa yhteiskunnan koventuneesta ilmapiiristä. Alan ammattilaisten on yhä vaikeampaa työskennellä ammattietiikkansa mukaan, kun heikommassa asemassa olevien palveluista leikataan ja työntekijät valjastetaan toteuttamaan kovien arvojen politiikkaa.

Pari esimerkkiä: Lastensuojelussa liian suuri työ- ja asiakasmäärä työntekijää kohden johtaa kansainvälisen lasten oikeuksien sopimuksen sekä pahimmillaan myös lastensuojelulain rikkomiseen. Kuntien vammaispalveluissa puolestaan ei ole lainkaan tavatonta, että työntekijöitä ohjeistetaan säästösyistä eväämään asiakkaalta palveluita, joihin hänellä on lainsäädännön mukaan subjektiivinen oikeus.

Sosiaalityön ammattilaiset haluavat auttaa, mutta kokevat, että se on tehty paikoin mahdottomaksi. He vetoavat päättäjiin ja suomalaisiin, että yhteiskunnassa heikommassa asemassa olevista pidettäisiin huolta ja sosiaalityölle annettaisiin kohtuulliset resurssit. Kaikilla ei ole samoja lähtökohtia tai voimavaroja lähteä rakentamaan hyvää, ihmisarvoista elämää.
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia tarjoaa yli 800 sosiaalialan työpaikalla kakkukahvit juhlan kunniaksi. Päivästä käydään keskustelua Twitterissä #wswd.

  • Sosiaalialan ammattilaisten yhteinen julistus sosiaalityön päivänä muistuttaa niistä edellytyksistä, joiden on oltava kunnossa, jotta sosiaalityötä voi tehdä hyvin.
  • Katso julistus videona (Facebookissa)
  • Katso kansainvälisen sosiaalityöntekijäjärjestön IFSW:n puheenjohtajan Rory Truellin videoviesti päivästä.
  • Kansainvälisen sosiaalityön päivän kunniaksi oman Facebook-profiilikuvaansa voi liittää tämän vuoden päivän tunnuksen.

Lisätietoja:

viestintäpäällikkö Heidi Schrooten, p. 040 766 7679, heidi.schrooten@talentia.fi

markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija Kaisa Yliruokanen, p. 044 709 5931, kaisa.yliruokanen@talentia.fi.

markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija Johanna Merilä, p. 040 736 9563, johanna.merila@talentia.fi