Sosiaalialan ammattilaiset: Ihmisoikeuksia ja ihmisarvoa ei tarvitse ansaita – ne kuuluvat kaikille

Sosiaalialan ammattilaiset: Ihmisoikeuksia ja ihmisarvoa ei tarvitse ansaita – ne kuuluvat kaikille

Tänään vietetään jo 20. kertaa Euroopassa ja 7. kertaa maailmanlaajuisesti kansainvälistä sosiaalityön päivää. Päivän tarkoituksena on juhlia ja tuoda näkyviin ammattiryhmää, jonka työnä on turvata ihmisarvoinen elämä ja ihmisoikeuksien toteutuminen kaikille ihmisryhmille.

Tänä vuonna sosiaalialan ammattilaiset haluavat erityisesti tuoda äänensä mukaan pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden asemaa ja ihmisoikeuksia koskevaan keskusteluun ja avata omaa rooliaan pakolaiskriisin lievittämisessä. Sosiaalialan ammattilaisia työskentelee esimerkiksi vastaanottokeskuksissa sekä kuntien maahanmuuttopalveluissa kotouttamisen parissa.

Myös sosiaalialan ammattilaiset ovat pakolaiskriisin myötä uuden tilanteen edessä. Tukena työssä on voimassa olevan lainsäädännön lisäksi vahvan pohjan antava ammattietiikka ja ihmiskäsitys, joiden mukaan jokaisella on oikeus ihmisarvoon, kunnioitukseen ja ihmisoikeuksiin pelkän ihmisyyden perusteella. Niitä ei tarvitse ansaita teoilla ja suoriutumisella. Kovenevista arvoista ja ihmisyydestä etääntyvästä politiikasta kriisin ratkaisuyrityksissä ollaan huolissaan.

Sosiaalialan ammattilaiset ympäri maailman muistuttavat, että yhteiskuntarauhan ja toimivan yhteisön edellys on, että jokaisen ihmisarvoa kunnioitetaan ja jokaisen osallistumismahdollisuuksia tuetaan. Kaikilla ei ole samoja lähtökohtia tai voimavaroja rakentaa hyvää, ihmisarvoista elämää. Sosiaalipalveluilla tasataan näitä eroja.

Keskustelua aiheesta käydään Twitterissä #wswd ja ainakin 535 työpaikalla, jonne sosiaalialan ammattijärjestö Talentia on järjestänyt päivän kunniaksi kakkukahvit.

> Lue lisää

Lisätietoja päivästä: viestintäpäällikkö Kristiina Koskiluoma, p. 040 5832 689

Jaa sivu