Tiedote

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Kuvaaja Jussi Helttunen

(Kuva: Jussi Helttunen)

Kelpoisuus asettua ehdolle aluehallitusten vaaliin on palautettava niille hyvinvointialueiden palveluksessa oleville terveyden- ja sosiaalihuollon ammattilaisille, jotka eivät työskentele johtotehtävissä. Näin edellyttävät sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan koulutettujen ammattijärjestö Tehy, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer, Suomen Lääkäriliitto ja sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia yhteisessä kannanotossaan.

Kannanotto luovutettiin kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikoselle torstaina valtioneuvoston linnassa. Kannanoton tavoitteena on korjata hyvinvointialueilla vallitseva tilanne, jossa yli 200 000 suomalaisella ei ole oikeutta osallistua päätöksentekoon palveluistaan.

Järjestöjen mukaan kaikkien hyvinvointialueen palveluksessa olevien työntekijöiden rajaaminen aluehallituksen ulkopuolelle on täysin suhteetonta. Lisäsi se on mahdollisesti perustuslain vastaista, eikä ole ollut lainsäätäjän tarkoitus soteuudistuksesta säädettäessä.

– Hyvinvointialueet ovat hallituksen leikkausten vuoksi suurten säästöjen edessä. Näiden raskaiden toimenpiteiden läpivienti ilman, että koko järjestelmä romahtaa, edellyttää päätöksentekijöiltä syvällistä ymmärrystä sosiaali- ja terveydenhuollon arjesta. Henkilöstön sivuuttaminen päätöksenteosta pahentaa jo nyt vaikeaa tilannetta, järjestöt katsovat.

Lisätietoja:

Talentian yhteiskuntavaikuttamisen johtaja Jenny Suominen, jenny.suominen@talentia.fi, puh. 050-4911 401

Lääkäriliiton puheenjohtaja Niina Koivuviita, niina.koivuviita@laakariliitto.fi puh. 040-500 6557

Tehyn yhteiskuntasuhteiden johtaja Kirsi Sillanpää, kirsi.sillanpaa@tehy.fi, puh. 040-820 7848

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, silja.paavola@super.fi, puh. 050-527 5085