Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue yt-neuvottelee jälleen, palvelut loppumassa terveyssosiaalityöstä? JUKO: ”Jatkuvat yt-neuvottelut eivät vahvista työnantajakuvaa”

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde käy parhaillaan yhteistoimintaneuvotteluja, joiden lopputulema voi olla terveyssosiaalityön palvelujen loppuminen hyvinvointialueelta.

Yt-neuvotteluja käydään kuntouksen toimialueella toimivassa terveyssosiaalityön yksikössä, Oulun yliopistollisen sairaalan psykiatrisessa yksikössä ja vaativia erityistason palveluja tarjoavan kehitysvammapalvelujen osaamiskeskuksen (Konsti) puolella. Neuvottelujen kohteena on yhteensä 35 henkilöä.

Pohjois-Pohjanmaalla on yt-neuvoteltu tätä ennen jo kahdesti. Viime talvena käytiin laajat, lopulta noin 300 henkilön työhön vaikuttaneet neuvottelut. Tämän jälkeen vuorossa olivat vielä rajatut yt-neuvottelut.

Asiantuntija-, esihenkilö- ja johtotehtävissä Pohteessa työskenteleviä yt-neuvotteluissa edustavan Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön JUKOn toiminnanjohtaja Mari Keturi huomauttaa, että toistuvat yt-neuvottelut ja jatkuvassa epävarmuudessa työskenteleminen on henkilöstölle raskasta ja turhauttavaa.

– Hyvinvointialueet kärsivät monin paikoin työvoimapulasta, kun työhön ei löydy enää tekijöitä raskaiden työkuormien ja palkkakehityksen vuoksi. Myös asiantuntijoiden ja esimiesten tehtäviä on paikoin vaikea täyttää.

– Jatkuvat yt-neuvottelut, jännitys toimenkuvan muuttumisesta tai irtisanomisesta ei ole omiaan vahvistamaan työnantajakuvaa.

Myös JUKOn jäsenjärjestö Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia on ottanut kantaa Pohteen suunnitelmiin. Järjestön puheenjohtaja Jenni Karsio painottaa, että Suomessa ei ole ollut aiemmin tilannetta, jossa terveydenhuollon palveluista ei löytyisi myös sosiaalityön osaamista. Talentian mukaan Pohde ottaakin nyt sairaiden ihmisten kustannuksella suuren riskin.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue kertoo, että arvio mahdollisten irtisanomisten määrästä ja toimenpiteiden täsmentymisajasta tarkentuu yt-neuvotteluissa 30. marraskuuta mennessä.

JUKO ry julkaisi artikkelin 2.10.2023 16:21. Lue alkuperäinen uutinen.