Tiedote

Painostus hallitusta vastaan laajenee sosiaalialalle: ammattiliitto Talentia julisti ylityö- ja vuoronvaihtokiellon

Sosiaalialan korkeakoulutettujen Talentia ry on julistanut kaikkia jäseniään koskevan määräaikaisen ylityö- ja vuoronvaihtokiellon. Se alkaa keskiviikkona 26.9.2018 klo 6.00 ja päättyy perjantaina 28.9.2018 klo 23.59. Talentia painostaa tällä toimella Suomen hallitusta perumaan suunnitelmansa heikentää irtisanomissuojaa alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä. Useat ammattiliitot ovat ilmoittaneet vastustavansa hallituksen esitystä, joka asettaa työntekijät eriarvoiseen asemaan sillä perusteella, minkä kokoisessa yrityksessä he työskentelevät.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto ei ole lakko. Talentian jäsenet tekevät töitä normaalisti ennalta suunniteltujen työvuorolistojen mukaisesti, mutta eivät tee ylitöitä eivätkä vaihda työvuoroja työnantajan aloitteesta. Talentia pitää valitettavana, että näistä poikkeustilanteisiin tarkoitetuista joustoista on tullut vallitseva käytäntö sosiaalialalla.

Talentian jäseniä työskentelee pienissä sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatusalan yrityksissä. Heidän työsuhdeturvansa heikentäminen aiheuttaisi lisää epävarmuutta sosiaalialan jo valmiiksi kuormittuneilla työmarkkinoilla, joilla on pula korkeakoulutetusta henkilöstöstä.

Talentian työsuhdeneuvontaan tulee päivittäin huolestuneita yhteydenottoja pienissä yrityksissä työskenteleviltä jäseniltä. Työnantajaosaamista ei aina ole, eikä työelämän normaaleja pelisääntöjä noudateta.

–Tilannetta voisi kuvata siten, että kun kuntatyönantajilla pysyy yleensä sukset ladulla, yksityisellä puolella hiihdellään välillä täysin ladun ulkopuolella, sanoo Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki. –Toki paljon hyviäkin pieniä yksityisen puolen työnantajia on.

Talentia muistuttaa, että irtisanomissuojaa on jo heikennetty lyhentämällä työntekijöiden takaisinottovelvollisuutta yhdeksästä kuukaudesta neljään kuukauteen ja pidentämällä koeaikaa neljästä kuukaudesta puoleen vuoteen.

–Aikaisemmin harvinaisia koeaikapurkuja tulee nykyään meidän tietoon jatkuvasti, ja työnantajan perusteet ovat usein mielivaltaisia, kertoo työmarkkinalakimies Tuomas Hyytinen Talentiasta.

Lisätiedot:
Puheenjohtaja Tero Ristimäki, p. 040 583 2657; tero.ristimaki@talentia.fi