Tiedote, Uutinen

Nollatoleranssi syrjinnälle: Yhdenvertaisuuden tulee olla ehdoton työpaikoilla

Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon tulee olla erottamaton osa jokaisen työpaikan arkea, muistuttaa Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia Pride-viikolla.

– Työnantaja ei saa syrjiä työntekijöitä sukupuolen, seksuaaliseen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella, vaan sillä on velvollisuus edistää tasapuolista kohtelua, sanoo Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.

Seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoleen liittyvää syrjintää tapahtuu kuitenkin nykyäänkin, vaikka lesbojen, homojen, biseksuaalien, transsukupuolisten ja intersukupuolisten ihmisoikeustilanne on parantunut Suomessa viime vuosikymmeninä. Euroopan perusoikeusviraston selvityksen mukaan vain 15 prosenttia kertoi voivansa olla täysin avoin seksuaalisesta suuntautumisestaan tai sukupuoli-identiteetistään työpaikallaan.

Lainsäädäntö edellyttää Suomessa tasapuolisuutta ja kieltää syrjinnän. Yhdenvertaisuuslaki kattaa työelämän alueella muun muassa työhönottoperusteet, työolot, työehdot, uralla etenemisen ja henkilöstökoulutuksen. Sukupuoleen perustuvasta syrjinnän kiellosta säädetään sen sijaan laissa naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta.

– Jokaisella on oikeus tehdä työtään ilman syrjintää tai sen pelkoa. Työnantajien tulee sitoutua tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseen ympäri vuoden. Organisaation on tehtävä työtä sen eteen määrätietoisesti ja johdonmukaisesti, Karsio toteaa.

Jos työntekijä kuitenkin kokee syrjintää, hän voi kääntyä työsuojeluviranomaisten puoleen.

Pridea juhlitaan Suomessa valtakunnallisesti monilla paikkakunnilla. Suomen suurinta Pride-tapahtumaa, Helsinki Pridea, vietetään tänä vuonna koko kesäkuun. Perinteinen Helsinki Pride -viikko on 27.6.-3.7.2022. Pride muistuttaa yhtäläisien oikeuksien kuuluvan kaikille seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä ja sukupuolen ilmaisusta riippumatta.