Uutinen

Merkittävää osapuolten lähentymistä yksityisen sosiaalipalvelualan neuvotteluissa

Yksityisen sosiaalipalvelualan neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta jatkuivat 21.6.

”Yhdentoista tunnin neuvotteluissa tapahtui merkittävää lähentymistä osapuolten välillä. Neuvottelut jatkuvat jo tänään keskiviikkona 22.6. klo 15.00, ja neuvottelutulos pyritään saavuttamaan pian”, kertoo Talentian neuvottelujohtaja Paula Kangasmaa. Hän edustaa Talentiaa yksityisen sosiaalipalvelualan neuvottelupöydässä.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkoi 21.6.

Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuskausi päättyi 30.4.2022, jonka jälkeen sosiaalipalveluala on ollut sopimuksettomassa tilassa. Yksityisen sosiaalipalvelualan neuvotteluiden vauhdittamiseksi Talentia päätti 20.6. ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta kaikkien sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen piirissä olevien jäsenten osalta.

Kiellot tulivat voimaan tiistaina 21.6.2022 kello 00.01 alkaen ja ovat voimassa toistaiseksi. Kiellot koskevat Talentian jäseniä, jotka työskentelevät yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen piirissä.

>> Lue lisää ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta

Tarkista yhteystietosi ja seuraa Talentian viestintää

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla? On tärkeää, että Talentiasta lähtevä tieto ja toimintaohjeet tavoittavat kaikki jäsenet.

>> Tarkista ja päivitä jäsentietosi sähköisesti

Sopimuksettoman tilan aikana jäsenten on hyvä entistä tarkemmin seurata Talentian viestintäkanavia niin somessa, sähköpostissa kuin myös talentia.fissä, sillä nopeatkin päätökset työtaistelusta ovat mahdollisia.

>> Lue yksityisen sosiaalipalvelualan neuvottelu-uutisia

Tavoitteena palkkaohjelma

Yksityisellä sosiaalipalvelualalla palkat ovat jopa julkista sektoria alhaisemmat. Talentia katsoo, että sosiaalialan korkeakoulutettujen palkkaongelmat saadaan kuntoon vain monivuotisella palkkaohjelmalla. Lisäksi neuvotteluissa tavoitellaan korvausta matka-ajoista sekä joustavampaa ruokailua. Sopimuksessa tulee myös ottaa huomioon työaikakysymykset sekä tuleva perhevapaauudistus.

Kunta-alalle syntyi sopimus kesäkuun alkupuolella

Kunta-alalle syntyi uusi työ- ja virkaehtosopimus 8.6. Neuvottelujärjestöt JUKO ja JAU solmivat sopimuksen KT:n kanssa sovittelulautakunnan sovintoesityksen pohjalta. Talentian hallitus hyväksyi esityksen 6.6.

Uusi sopimus on kolmivuotinen. Vuonna 2022 yleiskorotus on 2 prosenttia jokaiselle sopimuksen piirissä olevalle työntekijälle. Kaikki työntekijät saavat lisäksi myöhemmin 0,5 prosentin korotuksen, jos palkankorotuksen kohdennuksesta ei päästä sopuun KT:n ja pääsopijajärjestöjen kesken. Vuosina 2023 ja 2024 palkankorotustaso noudattaa yleistä linjaa, joka perustuu kemianteollisuuden, teknologiateollisuuden ja AKT:n palkankorotusten keskiarvoon tai on vähintään 1,9 prosenttia.

Lisäksi kunta-alan veto- ja pitovoiman lisäämiseksi tulee vuosille 2023–2027 jakautuva palkkaohjelma, joka on kokonaisvaikutukseltaan yhteensä 5,1 prosenttia.

>> Seuraa Talentian neuvotteluviestintää