Kunnissa tikittää lastensuojelun aikapommi – Talentia vaatii välitöntä puuttumista epäkohtiin

Kuntien henkilöstövaje vaarantaa lastensuojelun asiakkaiden tilanteen, ja korjausliike tarvitaan heti, vaatii Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry.

Lastensuojelulain mukaan yhden lastensuojelun sosiaalityöntekijän vastuulla saa tällä hetkellä olla enintään 35 lasta. Aluehallintovirastot ovat ottaneet syyniin kuntia eri puolilla Suomea lasten enimmäismäärän ylittymisen takia.

Essotea ja Siun Sotea ovat uhanneet 200 000 euron uhkasakot lastensuojelun puutteista. Kaavin kunnassa asiakasmäärä on ollut jopa kaksinkertainen lain määräyksiin verrattuna, uutisoi Yle. Myös Rovaniemen, Oulun, Espoon ja Vantaan kaupungit ovat hiljattain saaneet aluehallintovirastoilta selvityspyynnön lastensuojelulain noudattamisen laiminlyönnistä.

Kuntien lastensuojelun tilanne on tiedossa myös Talentiassa.

– Olemme saaneet lukuisia yhteydenottoja siitä, että kunnat eivät ota lakia vakavasti ja tee todellisia toimenpiteitä rekrytoidakseen sosiaalityöntekijöitä. Kyseessä ei ole leikin asia vaan lapsen etu, painottaa Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.

Sosiaalialan korkeakoulutetut huolissaan

Länsiväylä uutisoi kesäkuussa, että 12 Espoon lastensuojelun johtavaa sosiaalityöntekijää teki tilanteesta itse valituksen aluehallintovirastoon. Myös Essoten uhkasakon taustalla ovat työntekijöiltä tulleet ilmoitukset (Länsi-Savo).

Työntekijöiden huoli koskee kautta linjan juuri lastensuojelun henkilöstövajetta ja sen seurauksia.

– Sosiaalihuollon henkilöstöä sitoo ilmoitusvelvollisuus. Tilanteissa, joissa työnantaja ei kanna omaa vastuutaan, tulee työntekijöiden ja esihenkilöiden tehdä siitä ilmoitus oman alueen aluehallintovirastoon. Juuri siten työntekijät ovat toimineet näissä tapauksissa, mutta olen pettynyt työnantajien reagointiin ja siihen, että kunnat eivät ole kantaneet vastuutaan, Karsio sanoo.

Lastensuojelun mitoitukseen on ollut aikaa varautua

Korona kurjisti tilannetta

MTV Uutiset kertoi viime vuonna Kuntaliiton koronakyselyn tuloksista, joiden mukaan lastensuojelun tarve kiihtyi entisestään korona-aikana samalla kun työvoimatilanne on kurjistunut.

– Lastensuojeluilmoitusten määrä näyttää olevan pysyvässä kasvussa ja kuormittavan sekä sosiaalihuoltolain mukaisia perhepalveluja että lastensuojelua, kertoo Talentian erityisasiantuntija Alpo Heikkinen.

– Lastensuojelulain mitoitukseen on kuitenkin ollut aikaa varautua kunnissa, Jenni Karsio lisää.

Työvoimaa saa rahalla

Kuntien rekrytointiongelmiin on Karsion mukaan olemassa yksinkertainen ratkaisu.

– Ensimmäinen ratkaisu on palkkauksen korjaaminen. Kunnat ovat tehneet vain näennäisiä toimia, kuten nostaneet vakanssien määrää, mutta palkkaukseen ei ole panostettu. Palkkauksen kuntoon laittaminen tuottaa lopulta säästöä, kun asiakkaiden tilanteet eivät pääse kriisiytymään henkilöstöpulan takia, hän sanoo.

Talentia muistuttaa myös, että julkisen vallan käyttöä sisältäviä työtehtäviä, joihin sisältyy asiakkaan perusoikeuksia turvaavia viranomaispäätöksiä, ei voi teettää yksityisten yritysten ostopalveluina.

Edit. Tiedotetta korjattu 23.6. klo 10.28: Essote ja Siun Sote eivät ole saaneet uhkasakkoa, vaan niitä ovat uhanneet sakot. Nyt tekstissä korjattuna: Siun Sotea ja Essotea ovat uhanneet 200 000 euron uhkasakot lastensuojelun puutteista.