Uutinen

JUKO: Pääministeri Petteri Orpo kutsui työmarkkinajohtajat koolle perjantaiksi

Orpo pyrkii nyt saamaan käyntiin järjestöjen neuvottelut palkkamallista. JUKOsta pääministerin tapaamiseen osallistuvat va. toiminnanjohtaja Jouni Vattulainen ja hallituksen puheenjohtaja Katarina Murto.

Pääministeri Petteri Orpo on kutsunut noin kahdenkymmenen työmarkkinajärjestön johtajat tapaamiseen perjantaiksi 8. maaliskuuta. Kesärantaan on kutsuttu myös valtakunnansovittelija Anu Sajavaara.

Orpo toivoo, että työnantajien ja palkansaajien järjestöt ryhtyisivät neuvottelemaan ja sopisivat Suomen palkkamallista keskenään, jolloin hallituksen ei tarvitsisi säätää lakia vientivetoisesta mallista.

Akavalaisia julkisalan liittoja keskustelussa edustavat JUKOn va. toiminnanjohtaja Jouni Vattulainen ja JUKOn hallituksen puheenjohtaja Katarina Murto.

Vattulainen on tyytyväinen pääministerin päätökseen pyrkiä edistämään neuvotteluja palkkamallista: – Tämä on hyvä avaus erittäin hankalan tilanteen kartoittamiseksi ja avaamiseksi. JUKO on kaiken aikaa kannattanut neuvottelemalla syntyvää ratkaisua.

Edellisen kerran palkansaaja- ja työnantajajärjestöt keskustelivat mallin kehittämisestä viime vuoden loppupuolella. Varsinaiset neuvottelut eivät kuitenkaan alkaneet tuolloin, kun SAK olisi halunnut käsitellä samassa yhteydessä myös muita hallitusohjelman työelämämuutoksia.

Vientivetoinen palkkamalli ja julkisalojen työvoimapula kulkevat käsi kädessä

Hallitus on kirjannut ohjelmaansa niin sanotun vientivetoisen palkkamallin. Siinä keskeisten vientialojen palkankorotukset määrittelisivät myös muiden alojen korotukset.

Jos kirjaus toteutuu, se rajoittaisi valtakunnansovittelijan tai sovittelulautakunnan mahdollisuuksia tarjota yleistä linjaa korkeampia palkankorotuksia.

Samalla se vähentäisi julkisen sektorin keinoja kilpailla yksityisen sektorin kanssa osaavasta työvoimasta. Useat julkisalojen työpaikat kärsivät työvoima- ja resurssipulasta, mikä jo nyt vaarantaa kansalaisten lakisääteisen oikeuden yhdenvertaisiin julkisiin palveluihin.

JUKO julkaisi alkuperäisen uutisen 4.3.2024 13:54. Lue tästä.