Akava: Ostovoiman tukeminen verotuksella tuo vauhtia kilpailukykyneuvotteluihin

Akava: Ostovoiman tukeminen verotuksella tuo vauhtia kilpailukykyneuvotteluihin

Akava on tyytyväinen, että maan hallitus on päättänyt tukea kansalaisten ostovoimaa sekä perua pakkolait, jos kilpailukykysopimus toteutuu mahdollisimman kattavasti. Akava uskoo, että ostovoiman tukeminen ja pakkolakien peruminen tuovat vauhtia kilpailukykyneuvotteluihin.

Erityisen tärkeää on, että veronkevennykset ulotetaan tasaisesti kaikille palkansaajille. Päätös tuo tarvittavaa vastapainoa kaikkia työntekijöitä koskeville työttömyys- ja eläkemaksujen korotuksille sekä työajan lisäämiselle. Jos kevennys jää 315 miljoonaan euroon, palkansaajien ostovoima heikkenee ensi vuonna, koska palkkakehitys jää alle inflaatiovauhdin, eikä vuonna 2014 tehdyn eläkeratkaisun maksukorotuksia kompensoida.

– Se, ettei verotus ainakaan kiristy, on erityisesti korkeakoulutetuille osaajille ja asiantuntijoille erittäin tärkeä osa kilpailukykysopimusta, koska he kantavat palkansaajien verotaakasta suurimman osan. Nykyään verotus kannustaa osaajia priorisoimaan ennemmin omaa vapaa-aikaansa kuin tekemään pitempää työviikkoa ja etenemään uralla. Suomi tarvitsee positiivista kannustusta ahkerointiin, ja hallitus on nyt toimimassa tämän linjan suuntaisesti, sanoo puheenjohtaja Sture Fjäder.

Akava muistuttaa, että verotus on ollut Suomessa liian pitkään huomattavasti kireämpää kuin muissa pohjoismaissa.

– Kilpailukyvyn ja osaajien kannustamisen kannalta on tärkeää, että Suomi saa muut pohjoismaat kiinni kannustavammassa verotuksessa. Nyt ero ei ainakaan suurene. Kun vielä kilpailukykysopimus saadaan maaliin ja kattavuus tarpeeksi korkealle, on meillä hyvät ainekset Suomen talouden ja kilpailukyvyn tervehdyttämiseksi, kunhan kaikki ryhdymme hyvässä yhteistyössä puhaltamaan samaan hiileen.
Lisätiedot:

Puheenjohtaja Sture Fjäder, puh. 0400 609 717, twitter: @SFjder

Pääekonomisti Eugen Koev, puh. 040 867 0770, twitter: @EugenKoev

Akava julkaisi tiedotteen 2.6.2016

Jaa sivu