Uutinen

Äänestä talentialaista ehdokasta hyvinvointialueen luottamusmiesvaaleissa

Ensimmäiset hyvinvointialueiden luottamusmiesvaalit järjestetään pian. Vaalit on pidettävä maaliskuun loppuun mennessä kaikilla hyvinvointialueille.

Uudet luottamusmiehet saavat päätettäväkseen poikkeuksellisen paljon esimerkiksi palkankorotuksiin liittyviä asioita. Jokaisen hyvinvointialueella työskentelevän Talentian jäsenen onkin nyt erityisen tärkeää äänestää talentialaista ehdokasta luottamusmieheksi.

– Viime kesänä neuvotellun työehtosopimuksen mukaan osa palkankorotuksista sovitaan paikallisesti. Rahaa on tulossa myös palkkaohjelmaa ja palkkaharmonisaatiota varten. Kaikkinensa jaettava potti on lähes viisi prosenttia, sanoo Talentian työsuhdeasioiden päällikkö Konstantin Laakkonen.

Luottamusmiehillä on suuri vaikutusmahdollisuus siihen, mitkä ammattiryhmät saavat palkankorotuksia ja millä perusteilla.

Talentia-taustainen luottamusmies tuntee sosiaalialan työn ominaispiirteet

Talentialaiset julkisen sektorin luottamusmiehet ovat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn luottamusmiehiä. Vaaleissa jokaisella Talentian jäsenellä on äänioikeus ja oikeus asettua ehdokkaaksi. Luottamusmiehen kausi alkaa 1.4.2023 ja kestää kolme vuotta.

– Hyvinvointialueilla uudistetaan väistämättä myös tehtävänkuvauksia. Se, mitä tehtävänkuvaasi kirjoitetaan, määrittää työsi vaativuutta ja sitä kautta sinulle maksettavan palkan määrää. Silloin on hyvä, että luottamusmiehenä on sellainen henkilö, joka tuntee sosiaalialan käytännöt, ominaispiirteet ja lainsäädännön, Laakkonen sanoo.

Tavoitteena pääluottamusmies kaikille hyvinvointialueille

Talentialla on JUKOn liitoista eniten jäseniä SOTE-sopimuksen piirissä. Tämä tarkoittaa, että Talentian jäsenillä on hyvä mahdollisuus saada pääluottamusmies kaikille hyvinvointialueille.

Pääluottamusmiespaikkaa kannattaa tavoitella, koska se on neuvottelujärjestelmässä paikallis- ja aluetason keskeisin edunvalvontatehtävä.

– Talentialaisten ehdokkaiden läpimenoa voi pitää varmana. Se vaatii vain sen, että talentialaiset äänestävät omia ehdokkaitaan. Äänestä siis luottamusmiesvaaleissa talentialaista, oli hän sinulle entuudestaan tuttu tai ei, Laakkonen kannustaa.

Lue lisää luottamusmiesvaaleista >> talentia.fi/luottamusmiesvaalit