Työttömyysturva


Talentialaisten työttömyyskassa on Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erko. Erkon jäsenmaksu sisältyy Talentian työssäkäyvien jäsenten jäsenmaksuun, joten jokaisen työssäkäyvän talentialaisen kannattaa liittyä kassan jäseneksi.

Työttömyyskassajäsenyys

Työttömyyskassaan liittymällä turvaat selustasi työttömyyden tai lomautuksen varalta. Kassa maksaa jäsenilleen työttömyyden ajalta ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa, jonka suuruus perustuu ansioihin ja on huomattavasti korkeampi kuin Kelan maksama peruspäiväraha.

Sinulle voidaan maksaa ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa, jos täytät:

  1. työssäoloehdon eli olet tehnyt vähintään 26 kalenteriviikon verran vähintään 18-tuntisia työviikkoja sekä
  2. jäsenyysehdon eli olet ollut em. 26 viikon aikana kassan jäsen.

Työttömyyskassaan liittymisestä tulee ilmoittaa erikseen, ja työssäkäyvät jäsenet voivat liittyä kassaan Talentiaan liittymisen yhteydessä (samalla lomakkeella). Opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden on tärkeää käydä liittymässä kassaan heti, kun työpaikka on löytynyt.
Kassaan voi liittyä vain työsuhteessa ollessaan!

Erkon kotisivut: www.erko.fi

Työttömyyskassojen yhteisjärjestö TYJ: www.tyj.fi
TE-toimistot: www.te-palvelut.fi

Tutustu tästä kätevään työttömyysturvan pikaoppaaseen Kelan sivuilla


Yrittäjän työttömyysturva

Yrittäjille ja palkansaajille on erilliset työttömyyskassat. Palkansaajakassan jäsen ei voi kerryttää työssäoloehtoaan yritystoiminnalla eikä yrittäjäkassan jäsen palkkatyöllä.

Päätoiminen yrittäjä ei siis voi liittyä palkansaajakassan jäseneksi, vaan hänen tulee liittyä yrittäjäkassaan, jos hän haluaa vakuuttaa itsensä työttömyyden varalta.

Oletko Talentian jäsen ja ryhtymässä yrittäjäksi?

Ilmoitathan Talentian jäsensihteereille jasensihteerit@talentia.fi, jos olet ryhtynyt yrittäjäksi.

Sinun ei tarvitse erota Talentiasta, vaan voit halutessasi jatkaa Talentian yrittäjäjäsenenä. Sinun kannattaa kuitenkin vaihtaa työttömyyskassajäsenyytesi Erko-kassasta yrittäjien työttömyyskassaan kolmen kuukauden sisällä yrittäjäksi ryhtymisestä, ettei ansioturvaasi synny katkosta. Voit halutessasi jäädä palkansaajakassan jäseneksi 18 kuukauden ajaksi, mutta se ei kannata, sillä se ei kerrytä sinulle päivärahaoikeutta ja lisäksi jo ansaittu päivärahaoikeus päättyy, kun yritystoiminta on kestänyt 18 kuukautta.

Erko-kassan jäsenenä jatkaville yrittäjille jäsenmaksu on 1,35 % bruttotuloista (max. 45 €/kk) ja Erko-kassasta eronneille yrittäjäjäsenille 120 €/vuosi (eli 10 €/kalenterikuukausi).
Huomioithan myös, että 18 kuukauden täyttymisestä ei tule erillistä ilmoitusta, vaan kassasta eroaminen tulee muistaa tehdä itse ilmoittamalla asiasta Talentian jäsensihteereille, kun 18 kuukautta on tullut täyteen.

Lisää tietoa yrittäjän työttömyyskassajäsenyydestä:

Erko-kassan tietopaketti yrittäjille

Yrittäjäkassa

Jaa sivu