Yt-neuvottelut ovella

Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki

Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki kommentoi yhteiskuntaa sosiaalisesta näkökulmasta. Seuraa tai pyydä kaveriksi, niin tiedät enemmän!
Facebook
Twitter

Sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymät, kunnat ja kaupungit ovat käyneet tai ovat aloittelemassa yt-neuvotteluja menojen vähentämiseksi.

Talentia on vuoden 2008 finanssikriisistä alkaen toiminut näissä tilanteissa johdonmukaisesti. Jäsentemme työtilanne ei anna mahdollisuutta lomauttamiselle ilman, että kuntalaisten lakisääteiset oikeudet vaarantuvat. Katsomme, että kunta tai kuntayhtymä rikkoo tietoisesti lakia, jos se lomauttaa sosiaalialan ammattilaisia. Tarvittaessa Talentia riitauttaa lomautukset ja ilmoittaa niistä valvontaviranomaisille.

Sosiaalihuollossa, varhaiskasvatuksessa ja opetustoimessa työskentelevät Talentian jäsenet toteuttavat lakisääteisiä palveluja, joissa kaikkein heikoimmassa asemassa oleville kuntalaisille on säädetty lain suoja saada palveluja. Sosiaalihuollon lainsäädännössä on myös palveluita, joita koskeva päätöksenteko-oikeus on rajattu tietyille virkasuhteille ja laillistetuille ammattihenkilöille.

Työnantajan esittämiä lomarahan vaihtamisia vapaaksi Talentia ei suosittele jäsenilleen. Lomaraha on osa palkkaa, ja siitä ei ole syytä luopua. Lomarahan vaihtaminen vapaaksi myös vaikuttaa palveluihin samalla lailla kuin lomautus.

Sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymissä yt-neuvotteluissa on päädytty myös irtisanomisiin. Viimeisin esimerkki on Kymsotessa, jossa irtisanottavia on 112. Talentia oli jo toukokuussa yhteydessä Kymsoten hallitukseen ja johtoryhmään. Kerroimme, että työnantajan on otettava huomioon erityisesti sosiaalihuollon johtamisen ja esimiestyön merkitys ja vaikutus palveluiden laatuun, asiakasturvallisuuteen ja henkilöstön hyvinvointiin.

Yt-neuvotteluissa työntekijöitä edustavat kunta-alan pääsopijajärjestöjen pääluottamusmiehet. Talentia informoi jäseniään ja tukee Jukon pääluottamusmiehiä neuvotteluissa sekä on yhteydessä kuntien ja kuntayhtymien johtoon ja poliittisiin päättäjiin. Tavoitteemme on, että ketään talentialaista ei lomauteta tai irtisanota. On kuitenkin muistettava, että päätökset talouden sopeuttamisesta ja kuntalaisten lakisääteisten oikeuksien toteutumisesta tekevät johtavat viranhaltijat ja poliitikot.

Tero Ristimäki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *