Vaikuttamiseen tarvitaan kaikkia  

Punapuseroinen nainen istuu
Kuva: Veikko Somerpuro

Hyvinvointialueen aloittivat toimintansa vuoden alussa ja me Talentiassa olemme tehneet aktiivista vaikuttamistyötä, jotta sosiaalialan erityiset kysymykset ja etenkin henkilöstön kannalta keskeiset kysymykset kuten palkanmaksu, työnjako, omavalvonta ja henkilöstön pito- ja vetovoimaan liittyvät asiat lähtisivät mahdollisimman hyvään suuntaan heti toiminnan alkaessa.  

Hyvinvointialueet ovat keskenään hyvin erilaisissa kehittämisen tilanteissa toiminnan alettua ja onkin tärkeää rakentaa vuoropuhelua niin valtakunnan tasolla kuin alueellisesti.   

Nyt meillä talentialaisilla on tuhannen taalan paikka olla vaikuttamassa siihen, miten hyvinvointialueilla huomioidaan sosiaalihuolto ja mihin suuntaan sosiaalipalveluja viedään. 

Vaikuttamistyötä ei kukaan voi tehdä yksin, siihen tarvitaan meitä kaikkia. Jatkossa alueellisen vaikuttamisen rooli on yhä suurempi, joten on tärkeää lähteä mukaan aktiiviseen tekemiseen juuri nyt.  

Keinoja vaikuttaa on nykyisin todella paljon. Osalle sopii yhdistystoiminta, osa pitää asioiden esille tuomisesta sosiaalisessa mediassa ja osa lähtee itse mukaan politiikkaan tai on aktiivinen viedessään asioita tietoon aluevaltuutetuille.   

Keinoja vaikuttaa on paljon.

Rohkaisen meitä kaikkia talentialaisia mukaan vaikuttamaan. Meillä on sosiaalialan korkeakoulutettuina ammattilaisina ja opiskelijoina taatusti päättäjiä kiinnostavaa kerrottavaa.  

Myös eduskuntavaalit ovat juuri nyt erittäin merkitykselliset sosiaalialan kannalta, sillä hyvinvointialueiden tulevaisuus ja näkymät tulevat heijastamaan tulevan hallituksemme tahtoa. Jotta saisimme sosiaalialan kuuluviin eduskuntavaaleissa ja hallitusohjelmassa, sinua tarvitaan mukaan vaikuttamiseen.  

Tässä muutama vinkki millä keinoin voi lähteä liikkeelle ja muista, että aina voi kysyä kollegaa tai oman paikallisyhdistyksen aktiiveja miettimään miten voisimme vaikuttaa sosiaalialan suuntaan yhdessä.  

Kolme vinkkiä vaikuttamiseen:  

  • Tee havaintoja omien kokemustesi perusteella, mihin toivot muutosta, miten toivoisit, että asioita hoidettaisiin jatkossa paremmin, kirjaa ajatuksesi muistiin. 
  • Kirjoita mielipidekirjoitus paikalliseen lehteen tai nosta asiaa esille esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ja tee yhteistyötä oman paikallisen Talentian alueyhdistyksen tai kollegasi kanssa.  
  • Ole yhteydessä hyvinvointialueesi valtuutettuihin, muihin päättäjiin ja eduskuntavaaliehdokkaisiin ja kerro havaintojasi ja vaadi muutosta.  

Hanna-Leena Laitinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *