Vaikeat neuvottelut

Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki

Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki kommentoi yhteiskuntaa sosiaalisesta näkökulmasta. Seuraa tai pyydä kaveriksi, niin tiedät enemmän!
Facebook
Twitter

Käynnissä oleva sopimuskierros on ollut vaikein vuosikymmeniin. Sopimuksiin ei ole päästy ilman lakkoja tai lakkovaroituksia. Alkaneista julkisen sektorin neuvotteluista odotetaan erityisen vaikeita.

Talentian jäsenten kannalta kunta-alan sopimus on keskeisin, koska perinteisesti kunta-alan sopimus on näyttänyt suuntaa muulle julkiselle sektorille sekä myös yksityiselle sosiaalipalvelualalle.

Talentia on neuvottelujärjestö JUKO:n jäsen. JUKO neuvottelee kuntatyönantajaa edustavan KT:n kanssa kunta-alan työ- ja virkaehtosopimuksista kahden muun työntekijäpuolen neuvottelujärjestön eli hoitoalaa edustavan KoHo:n ja JHL:n ja Jytyn muodostaman JAU:n kanssa.

Jäsenten työtaisteluvalmius on neuvottelijoiden valttikortti.

Neuvotteluosapuolet JUKO, JAU ja KoHo sekä Kuntatyönantajat ovat esitelleet omia tavoitteitaan, joita täydennetään neuvottelujen edetessä.

JUKO vaatii yleisen linja mukaisia palkankorotuksia, kiky-tuntien poistoa tai kompensointia sekä palkkaohjelmaa, jolla korjataan kunta-alan palkkojen alhaista tasoa.

Talentia on nostanut JUKOn neuvottelijoille tavoitteeksi, että kenenkään työaikaa ei lisätä. Toiseksi tavoitteeksi Talentia on nostanut sen, että sosiaalihuollon laillistettujen ammattihenkilöiden palkkahinnoittelutekstit on uusittava ja palkkausta on parannettava. Tämä on toteutettava JUKO vaatimalla palkkaohjelmalla, jonka avulla korkeakoulutusta edellyttävien tehtävien palkkatasoa tulee nostaa.

Työnantajaa edustava KT tavoittelee kiky-tuntien säilymistä tai niitä vastaavan hyödyn tuovia sopimusmuutoksia, työaikamuotojen yhtenäistämistä ja joidenkin vapaapäivien poistoa. Palkkaohjelmatavoitteeseen KT suhtautuu torjuvasti.

Nyt jos koskaan tarvitaan yhteistä työntekijäjärjestöjen ja jäsenten rintamaa tukemaan neuvottelijoita ja painostamaan työnantajaa sopimuksiin. Talentia ja muut kunta-alan työntekijäjärjestöt ovatkin yhdessä nostaneet työtaisteluvalmiutta.

Kiitos, että olet jäsenemme. Mitä enemmän meitä on, sitä vahvempia olemme.

Tero Ristimäki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *