Uuteen kauteen

Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki

Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki kommentoi yhteiskuntaa sosiaalisesta näkökulmasta. Seuraa tai pyydä kaveriksi, niin tiedät enemmän!
Facebook
Twitter

Tätä kirjoittaessani hallitusohjelmaneuvottelut olivat kiihkeimmillään. Ammattijärjestö Talentia valmistautui eduskuntavaaleihin laatimalla omat vaalitavoitteet. Niitä teimme poliitikoille tutuiksi osallistumalla suurimpien puolueiden vaalistartteihin ja risteilyihin.

Vaalien jälkeen Talentiassa alkoi hallitusohjelmavaikuttaminen. Kutsustamme Akavan kaikki 13 sote-liittoa laati yhteisen soteen liittyvän hallitusohjelmakannanoton, joka eteni hyvin Säätytalon neuvotteluryhmään. Hallitusneuvottelijat pyysivät ja saivat vielä erikseen kannanottomme sotesta neuvottelujen aikana.

Soteen liittyen tavoittelemme, että asiakastyöhön säädetään sitovat ja tutkittuun tietoon perustuvat asiakasmitoitukset. Kiireellisimpänä tavoitteena ajoimme sitä, että lastensuojelussa lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän asiakasmäärä rajataan 25 asiakkaaseen.

Vaikuttamistoimenpiteidemme toinen painopiste oli varhaiskasvatuksessa. Tärkeimmät viestimme olivat, ettei varhaiskasvatuksessa tarvita jakoa varhaiskasvatuksen opettajiin ja sosionomeihin ja varhaiskasvatukseen suuntautuneen sosionomi (AMK) ‑tutkinnon suorittaneille on avattava mahdollisuus saada lisäkoulutuksella kelpoisuus toimia esiopetuksessa opettajan tehtävässä. Lisäksi on avattava opintopolut erityislastentarhanopettajan opintoihin.

Sosionomi (YAMK) ‑tutkinnon suorittaneelle, varhaiskasvatuksen opettajaksi valmistuneelle sosionomille tulee myös avata kelpoisuus päiväkodin johtajan tehtävään.

Vaikuttamistoiminnan tueksi Talentia käytti uusinta tutkimustietoa. Teetimme myös Taloustutkimuksella kyselyn varhaiskasvatuksen tilasta ja tilasimme kuntakyselyn varhaiskasvatuksen henkilöstön saatavuudesta. Näiden tutkimusten ja kyselyjen keskeiset tulokset toimitettiin hallitusohjelmaneuvottelijoille.

Talentian eduskuntavaali- ja hallitusohjelmavaikuttamisessa periaate oli, että Talentia ei antanut vaalirahaa puolueille, ei ehdokkaille eikä osallistunut puolueiden maksullisiin seminaareihin. Sen sijaan keskityimme suunnitelmallisesti vaikuttamiseen Säätytalolla ja resursoimme siihen liittyvien kyselyiden ja tutkimusten hyödyntämiseen.

Tero Ristimäki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *