Työmarkkinakierros alkoi

Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki

Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki kommentoi yhteiskuntaa sosiaalisesta näkökulmasta. Seuraa tai pyydä kaveriksi, niin tiedät enemmän!
Facebook
Twitter

Vientiteollisuuden liitot ovat neuvotelleet jo jonkin aikaa sopimuksettomassa tilanteessa, eivätkä neuvottelut näytä etenevän. Julkisuuteen on kantautunut työnantajapuolen työehtojen heikentämislista ja vahvaa neuvotteluiden koordinointia eri sopimuspöytien välillä.

Sopimusshoppailua on myös esiintynyt. Eniten on esillä ollut Posti. Vasta työtaistelut ja tukilakot saivat neuvottelut etenemään valtakunnan sovittelijan pöydässä.

Ammattijärjestö Talentian tavoitteet tuleviin neuvotteluihin voidaan tiivistää Kikyn työajan pidennyksen poistoon, lomarahan palauttamiseen ennalleen määräaikaisen leikkauksen loputtua ja sosiaalialan korkeakoulutettujen palkkaohjelmiin sekä palkkahinnoittelujen uudistamiseen. Nyt on naisten vuoro!

Tilastokeskuksen mukaan naisten säännöllinen viikkotyöaika kasvoi lähes puolella tunnilla vuosien 2016 ja 2017 välillä, kun miehillä viikkotyöajoissa ei ole nähtävissä merkittävää muutosta. Toimialoittain työaika kasvoi vuonna 2017 erityisesti koulutuksen sekä terveys- ja sosiaalipalvelujen aloilla, joista varsinkin viimeksi mainittu on naisvaltainen.

Tämän päälle leikattiin vielä lomarahaa kolmen vuoden ajan julkisen sektorin naisilta. Nyt tarvitaan tasa-arvon kunnianpalautus kuntapöytään ja yksityiselle sosiaalipalvelualalle.

Jää nähtäväksi, tulevatko kuntaneuvotteluissa ja sosiaalipalvelualalla työnantajat neuvotteluihin heikennyslistan kanssa, kuten tulivat vientiteollisuuden työnantajat.

Heikennyslistoihin on joka tapauksessa varauduttava. Julkisen sektorin naisille on kuitenkin turha tulla esittämään ehdotusta lomarahan leikkaamisesta. Myös työajan pidentämiseen tähtäävät esitykset työnantajan on syytä unohtaa.

Sosiaali- ja terveysalalla työn kuormittavuuden kasvu ja työajan pidentäminen eivät sovi yhteen. Sosiaalityöntekijöiden työajan pidentäminen viime kierroksella lisäsi työn kuormittavuutta jo valmiiksi kaikkein kuormittuneimmassa ammattiryhmässä.

Tero Ristimäki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *