Tavoitteena parempi työelämä

Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio kommentoi yhteiskuntaa sosiaalisesta näkökulmasta. Seuraa tai pyydä kaveriksi, niin tiedät enemmän! Facebook Twitter

Jokaisen talentialaisen on nyt oltava valmiina puolustamaan sosiaalialan korkeakoulutettujen etuja.

Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio kommentoi yhteiskuntaa sosiaalisesta näkökulmasta. Seuraa tai pyydä kaveriksi, niin tiedät enemmän!
Facebook
Twitter

Julkisen sektorin sopimukset päättyivät helmikuun lopulla ja neuvottelut keskeytyivät. Olemme nyt sopimuksettomassa tilassa. Talentia on ilmoittanut ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta julkiselle sektorille.

Jokaisen talentialaisen on nyt oltava valmiina puolustamaan sosiaalialan korkeakoulutettujen etuja. Jos työkaverisi ei ole vielä talentialainen, nyt on oikea hetki liittyä.

Aina, kun sopimuskierroksia käydään, niistä povataan vaikeita. Tästä keväästä on ennustettu historiallisen vaikeaa. Mistä tässä historiallisen vaikeaksi povatussa sopimuskierroksessa on oikein kyse? Työehtosopimuksistamme.

Työelämän turvaa ei rakenneta kuulumalla vain työttömyyskassaan. Työttömyyskassa ei rakenna parempaa työelämää ja neuvottele työehdoistamme.

Työehtosopimuksista neuvottelevat ammattiliitot ja niiden yhteiset neuvottelujärjestöt.

Työehtosopimuksilla taataan lain takaamaa minimitasoa huomattavasti paremmat edut. Monet näistä ovat niin arkipäivää, ettemme asiaa enää huomaakaan. Lomaraha, palkka sairaan lapsen hoitopäiviltä, kahvitauot tai korvaukset ilta- ja sunnuntaivuoroista, muutamia mainitakseni, ovat työehtosopimuksilla määriteltyjä etuuksia. Tällaisia ei lainsäädännössä mainita.

Näitä etuja ei rakennettu hetkessä, mutta jokaisella kierroksella kaikki nämä edut ovat uudelleen auki neuvottelupöydällä. Niitä ei ole varaa heikentää.

Päinvastoin tavoitteenamme on rakentaa parempaa työelämää uusien työehtosopimusten kirjausten ja palkankorotusten myötä.

Työnantajapuoli laskee kustannusraamin, jonka sisällä olisi pysyttävä ja kaikille ehdotuksille on hintalappunsa. Työnantaja esittää myös omat tavoitteensa työelämän tehostamiseksi, esimerkkinä työajan pidennykset.

Näissä neuvotteluissa Talentia on se järjestö, joka pitää sosiaalialan korkeakoulutettujen puolta.

Sopimuskierroksen tavoitteemme ei lopulta ole kovin monimutkainen.

Työn vaativuutta vastaavat palkankorotukset, useampivuotinen palkkaohjelma ja työolosuhteisiin panostaminen.

Pieni hinta turvallisesta ja hyvinvoivasta yhteiskunnasta, joka on teidän, sosiaalialan korkeakoulutettujen jäsenten ansiota.

Kiitos siitä, että teet työtä tämän yhteiskuntamme eteen.

Jenni Karsio

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *