Tasa-arvo on perusoikeus

Kuva: Veikko Somerpuro

Talentia on feministinen ammattijärjestö, joka puolustaa ihmisoikeuksia, yhdenvertaisuutta ja oikeudenmukaisuutta.

Feminismi mielletään joskus miesvihamielisyydeksi, vaikka oikeasti kyse on tasa-arvon liikkeestä, jonka tavoitteena on yhteiskunta, jossa kaikilla on samanlaiset oikeudet ja mahdollisuudet.

Miten tasa-arvo ja yhdenvertaisuus näkyvät työelämässä? Onko sinun työpaikallasi tasa-arvosuunnitelma?

Tasa-arvolain mukaan se pitää olla, mikäli työnantajan palveluksessa on säännöllisesti vähintään 30 työntekijää. Suunnitelma toimii ohjenuorana erityisesti palkkauksen ja muiden palvelussuhteen ehtojen tasa-arvon edistämisessä.

Työnantajan velvollisuuksiin kuuluu esimerkiksi luoda naisille ja miehille samat mahdollisuudet uralla etenemiseen, huolehtia tasa-arvoisista työehdoista erityisesti palkkauksen osalta ja pyrkiä ennakkoluulottomasti siihen, että työntekijät voivat sukupuolesta huolimatta toteuttaa vanhemmuuttaan.

Sosiaalialan korkeakoulutettujen on helppo allekirjoittaa feministiset arvot.

Miten käy, jos kunnan insinöörien ja sosiaalialan asiantuntijoiden palkkoja lähdetään vertailemaan tasa-arvosuunnitelman hengessä? Vastaus on huonosti. Opisto- tai ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneen rakennusalan insinöörin keskipalkka on 4 638 euroa ja diplomi-insinöörin 5 360 euroa. Sosiaalialan korkeakoulutetulla vastaavat luvut ovat pari tonnia vähemmän.

Meillä on edelleen selkeästi miesvaltaiset tekniset alat ja naisvaltaiset sote-alat, joiden palkkakehitys pohjautuu muinaisiin arvoihin ja asenteisiin. Nyt on aika päivittää tilanne 2000-luvulle ja arvioida palkkaa todellisten työn vaativuustekijöiden mukaan. Selvää on, että työelämän tasa-arvo on esimerkiksi palkkauksen, työolosuhteiden ja urakehityksen osalta vielä harhaa, ja siihen on tultava muutos!

Tasa-arvo on perusoikeus, jonka tulee toteutua myös työelämässä. Tutustu työpaikkasi tasa-arvosuunnitelmaan ja huolehdi omista oikeuksistasi. Jos niitä rikotaan, ole yhteydessä työsuojeluvaltuutettuun tai luottamusmieheen.

Kaisa Yliruokanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *