Talentian jäsenten keskipalkka kunnissa noin 3 000 euroa

Kunta-alalla sosiaali- ja varhaiskasvatusalan asiantuntijoiden tehtäväkohtainen keskipalkka on 2 924 euroa. Alan palkat ovat nousseet neljä prosenttia parissa vuodessa.

Talentia selvitti kunta-alalla työskentelevien jäsentensä palkkausta huhtikuussa. Kyselyyn vastasi yli 3 400 sosiaalialan palkansaajaa. Yksityisellä sektorilla työskentelevien jäsentensä palkkoja Talentia selvittää tänä syksynä.

Talentian suosituspalkkoihin on vielä matkaa.

Sosiaaliohjaajien keskipalkka on 2 626 euroa, sosiaalityöntekijöillä 3 447 euroa ja varhaiskasvatuksen opettajilla 2 567 euroa.

Sosiaalityöntekijän koulutuksen saaneiden tehtäväkohtaiset palkat vaihtelevat keskiarvoltaan lastenvalvojan 3 441 eurosta johtavan/vastaavan sosiaalityöntekijän 3 812 euroon.

Laillistetun sosiaalityöntekijän tehtäväkohtainen palkka pitäisi Talentian suositusten mukaan olla 4 100–4 600 euroa kuukaudessa.

Sosionomitaustaisilla, ohjaajanimikkeillä työskentelevien tehtäväkohtaiset keskipalkat liikkuvat 2 380 eurosta johtavan/vastaavan ohjaajan 2 933 euroon.

– Palkat eivät ole sillä tasolla, millä ne kuuluisivat korkeakoulutetuilla asiantuntijoilla olla. Palkkasuosituksemme on laillistetuille sosionomeille 3 500–3 900 euroa, ja sosiaalialan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneelle 4 000 euroa, sanoo Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.

Alalle pitää saada pitkäkestoinen palkkaohjelma.

Varhaiskasvatuksen opettajille ja varhaiskasvatuksen sosionomeille Talentia suosittelee 3 500–3 700 euron tehtäväkohtaista palkkaa.

Tällä hetkellä keskipalkat liikkuvat varhaiskasvatuksen opettajan 2 567 eurosta varhaiskasvatuksen erityisopettajan 2 739 euroon. Päiväkodin johtajan palkan keskiarvo on 3 176 euroa.

Palkat nousseet keskimäärin neljä prosenttia

Edellisen kerran Talentia selvitti kuntasektorilla työskentelevien jäsentensä palkkoja kaksi vuotta sitten. Talentialaisten tehtäväkohtaiset palkat nousivat tänä aikana keskimäärin neljä prosenttia.

Ammattinimikkeittäin katsottuna parasta ansiokehitys on ollut johtavilla/vastaavilla ohjaajilla, joiden tehtäväkohtainen keskipalkka eli peruspalkka ilman lisiä on noussut 2 702 eurosta 2 933 euroon eli lähes kahdeksan prosenttia vuodesta 2019.

Koulukuraattoreilla ja lastenvalvojilla ansiot ovat kasvaneet seuraavaksi parhaiten, noin viisi prosenttia. Maltillisinta ansiokehitys on ollut johtavilla/vastaavilla sosiaalityöntekijöillä ja vastaavilla koulukuraattoreilla.

– Palkkakehitys näyttää paikoin lupaavalta, mutta kirittävää on sen verran paljon, ettei palkkojen jälkeenjääneisyyttä paranneta kertaheitolla. Alalle pitää saada pitkäkestoinen palkkaohjelma, jotta palkat saadaan korjattua vastaamaan työn vaativuutta ja työhön vaadittavaa korkeaa osaamista, Karsio sanoo.

Tehtävänkuvaus noin puolella

Tehtäväkohtainen palkka perustuu työn vaativuuteen. Kunta-alalla on käytössä tehtävien vaativuuden arviointijärjestelmä eli TVA, jonka perusteella tehtäväkohtainen palkka määräytyy. Tehtäväkohtaisen palkan päälle tulevat esimerkiksi henkilökohtaiset ja työaikalisät. TVA:a varten pitää olla tehtäväkuvaus.

Noin puolet vastaajista ilmoitti, että heillä on ajantasainen tehtäväkuvaus. Neljäsosalle oli laadittu tehtäväkuvaus, mutta se ei ollut enää ajan tasalla. Tilanne ei ole juurikaan muuttunut edellisestä selvityksestä.

– Niin työnantajilla kuin luottamusmiehillä riittää edelleen paljon tehtävää sosiaalialan työpaikoilla, jotta järjestelmä tulisi käyttöön. Jotta järjestelmä toimii kannustavasti ja palkitsevasti, on kaikkia sen osia käytettävä. Myös työntekijöiltä vaaditaan tietoisuutta palkanmuodostumisesta, Karsio sanoo.

Kannustimia käytetään nihkeästi

Vastaajista 18 prosenttia kertoi saaneensa palkankorotuksia yleiskorotusten lisäksi viimeisen 12 kuukauden aikana. Palkankorotusta oli saatu keskimäärin 130 euroa.

Yleisimmin palkankorotuksia saivat lastenvalvojan, päiväkodin johtajan ja erityisohjaajan nimikkeillä työskentelevät jäsenet.

Noin puolet vastaajista kertoi saavansa henkilökohtaista lisää. Henkilökohtaisten lisien keskiarvo oli 121 euroa.

On hämmästyttävää, kuinka vähän työnantajat käyttävät kilpailukykyisen palkan lisäksi erilaisia kannustimia.

Sosiaalityöntekijöistä ja varhaiskasvatuksen opettajista on pulaa, mutta kyselyn perusteella työnantajat käyttävät nihkeästi erilaisia kannustimia, kuten rekrytointi- tai sitouttamislisää työntekijöiden houkuttelussa.

Vastaajista vain kaksi prosenttia kertoi saaneensa rekrytointilisää, heistä suurin osa sosiaalityöntekijöitä. Rekrytointilisän keskiarvo oli 180 euroa. Kertaluonteisia palkkioita oli saanut vajaa kymmenes. Palkkioiden keskiarvo oli 543 euroa.

Tulospalkkiojärjestelmää käytettiin 12 prosentilla työpaikoista, mutta tulospalkkioita oli saanut vain kolme prosenttia vastaajista. Tulospalkkion keskiarvo oli 538 euroa.

– On hämmästyttävää, kuinka vähän työnantajat käyttävät kilpailukykyisen palkan lisäksi erilaisia kannustimia työntekijöiden houkuttelemiseksi. Kustannukset voivat kasvaa suuriksi, kun työntekijät jatkuvasti vaihtuvat ja uusien työntekijöiden perehdyttämiseen menee aikaa. Puhumattakaan siitä, mitä tämä merkitsee työn vaikuttavuudelle ja tuloksellisuudelle, Karsio miettii.

Työaikapankit ovat alkaneet vähitellen yleistyä. Kaksi vuotta sitten työaikapankki oli käytössä 17 prosentilla talentialaisten työpaikoista, nyt neljäsosalla. Ylitöitä tehneistä 26 prosentille korvaus maksettiin rahana, muille aikana.

Johanna Merilä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *