Talentian 70-vuotisjuhlavuosi on päättymässä

Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki

Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki kommentoi yhteiskuntaa sosiaalisesta näkökulmasta. Seuraa tai pyydä kaveriksi, niin tiedät enemmän!
Facebook
Twitter

Historian kirjat kertovat, että sosiaalialan työntekijöiden järjestäytymisen juuret ovat jo yli 90 vuoden takana, 1920-luvun lopulla, ja nykyisistä valtakunnallisista yhdistyksistä kolme on vanhempia kuin Talentia.

Sosiaalialan korkeakoulutetut järjestäytyvät Talentiaan saadakseen hyötyä ja turvaa työelämään sekä tukea ammattieettisten kysymysten käsittelyyn. Aktiivisesti toimivilla on myös vahva halu olla mukana ajamassa yhteisiä tavoitteita.

Talentian yhdistysten ja Talentian yhteinen tehtävä on ajaa jäsenten etuja, tuoda ratkaisuja ongelmatilanteisiin ja parantaa jäsenten asemaa yhteiskunnassa sekä vaikuttaa rakenteisiin. Talentian neuvottelutoiminnan ja palkkaedunvalvonnan rinnalla on aina ollut vahvana ammatillinen edunvalvonta, ammattien kehittäminen ja kollegiaalinen tuki sekä yhteiskunnallinen vaikuttaminen.

Edunvalvontatyön lisäksi yhdistysten ja Talentian tehtävänä on puolustaa ihmisoikeuksia, yhdenvertaisuutta ja oikeudenmukaisuutta ottaen huomioon kestävän kehityksen periaatteet.

Lokakuussa Sosiaalitoimittajat ry:n järjestämässä seminaarissa Sosiaalialan sananvapaus vai vaientaminen tuli esille organisaatioiden monet tavat vaientaa ja käyttää valtaa silloin kuin alan ammattilaiset ottavat esille epäkohtia. Keskusteluissa tuli myös esille, että vaikenemisen kulttuuri on onneksi muuttumassa.

Jotta vaikenemisen kulttuurista päästään vaikuttamisen kulttuuriin tarvitaan lisää keskustelua epäkohtiin puuttumisesta ja ratkaisujen etsimisestä. Tämän keskustelun voi aloittaa ja käydä työpaikalla, sosiaalisessa mediassa, mutta myös Talentian alueyhdistyksissä, valtakunnallisissa yhdistyksissä ja kaikessa Talentian toiminnassa.

Ilman yhteistä keskustelua ja kollegiaalista tukea sekä ammattijärjestöä ei synny vaikuttavaa epäkohtiin puuttumista.

Tero Ristimäki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *