Sinun päiväsi

Kuva: Veikko Somerpuro

Kansainvälistä sosiaalityön päivää juhlitaan maaliskuun kolmantena tiistaina. Kansainvälinen sosiaalityöntekijäjärjestö IFSW on nostanut teemaksi ihmissuhteiden merkityksen.

Ihmisten, yhteisöjen ja kansojen väliset suhteet ovat ratkaisevan tärkeitä sosiaalisten, ekologisten ja taloudellisten haasteiden ratkaisemisessa. Sosiaalityö antaa merkittävän panoksen ihmissuhteiden tukemiseen.

Talentia tarjoaa jo perinteisesti päivän kunniaksi talentialaisten työpaikoilla kakkukahvit. Tänä vuonna kakkuja tilattiin yli tuhat, joten päivää juhlistetaan jo pelkästään meillä tuhansien ihmisten voimin. Hieno päivä siis tulossa!

Sosiaalialan korkeakoulutetut ovat merkittävä ammattilaisten joukko, joiden työnä on turvata yhteiskuntarauhaa, edistää heikompiosaisten asemaa ja lisätä osallisuutta ja hyvinvointia. Mikäli tuo työ jäisi tekemättä, se varmasti huomattaisiin, vaikka nyt tehdystä työstä saa harvemmin kiitosta.

On korkea aika tehdä toimenpiteitä, joilla työntekijät saadaan pysymään ja jaksamaan.

Tulevaisuudessa on varsin mahdollista, että tekijöitä on entistä vähemmän. Talentian 2019 loppuvuodesta valmistuneen selvityksen mukaan vastavalmistuneista sosiaalityön maistereista 31 % ja sosionomeista (AMK) 15 % miettii alanvaihtoa. Syinä korostuvat työn kuormittavuus ja huono palkka. Tämä vaikuttaa myös kokemukseen arvostuksesta: vain kolmannes vastaajista tunsi tekevänsä työtä, jota yhteiskunta arvostaa.

Tämä on hälyttävää. Kun yli puolet kuntatyöntekijöistä jää eläkkeelle 20 vuoden sisällä ja iso osa vastavalmistuneista sosiaalialan korkeakoulutetuista miettii alanvaihtoa, voi meillä pian olla käsissä työvoimapula, jota ei saada ratkaistua.

Nyt viimeistään on korkea aika tehdä toimenpiteitä, joilla työntekijät saadaan pysymään ja jaksamaan. Niistä kolme tärkeintä ovat työn vaativuutta vastaava palkka, hyvät työskentelyolosuhteet ja resurssit sekä asiantunteva johtaminen.

Kansainvälinen sosiaalityön päivä on sinun, upean sosiaalialan korkeakoulutetun ja ammattilaisen, päivä. Kiitos tärkeästä työstäsi ja kiitos, että jaksat. Näin neuvottelujen alla: pysytään lujina, pysytään yhdessä ja juhlitaan sosiaalityön päivää!

Kaisa Yliruokanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *