Osatyökykyisten työllistäjänä

− Työssä murramme päivittäin ennakkoluuloja vammaisten kykeneväisyydestä ja laajennemme kaikkien osapuolien maailmankuvaa, kertoo Iiris Mikkilä. Kuva: Jyrki Komulainen

Espoolainen Väylä ry on uudenlainen yhdistys, joka lisää osatyökykyisten reilun työllistymisen mahdollisuuksia yhteistyössä Espoon kaupungin vammaispalvelujen työhönvalmentajien kanssa.

Osatyökykyiset työntekijät työskentelevät säännöllisellä kuukausipalkalla, joka maksetaan työehtosopimusten mukaisesti.

− Aloimme vuosi sitten. Toiminnanjohtajan lisäksi yhdistykseen on palkattu kaksi henkilöä, kertoo toiminnanjohtaja Iiris Mikkilä.

Jos rahoitus saadaan tukevalle pohjalle, väkeä palkataan lisää. Yhdistyksen tarjoamiin palveluihin kuuluvat kotisiivoukset, pihatyöt, yritysten siivouspalvelut, muuttosiivoukset, uudiskohteiden sisäänmuuttosiivoukset ja rappusiivoukset. Uutena palveluna on järjestely.

Palveluiden toiminta-alue on Espoo, Helsinki, Vantaa ja Kirkkonummi. Ensimmäisen toimintavuoden aikana Väylän palveluita on tilannut yli 60 yksityistä kotitaloutta.

− Työssä murramme päivittäin ennakkoluuloja vammaisten kykeneväisyydestä ja laajennemme kaikkien osapuolien maailmankuvaa, kertoo Mikkilä.

Väylässä työilmapiiri on iloinen ja välitön

Työtahti on sopivan leppoisa, ja päivässä on vain yksi siivouskohde. Työtä tehdään aina ryhmässä, ja toimin työparina. Ohjaus on tiivistä ja dialogista. Kun kohteessa työtehtävä on saatu päätökseen aamupäivän aikana, tulemme toimistolle ja syömme yhdessä.

Ajatus osatyökykyisten vammaisten työllistämistä virisi, kun Iiris Mikkilä sai äitiyslomallaan kotiapua avotyötoiminnassa olevalta kehitysvammaiselta naiselta. Kaupunki maksoi hänelle työstä pienen korvauksen, Mikkilä lounaan.

− Periaate pitäisi olla, työstä saadaan palkkaa. Tältä pohjalta ryhdyimme suunnittelemaan Väylän toimintaideaa, sanoo Mikkilä.

Kannatettavan periaatteen vieminen käytäntöön osoittautui suureksi urakaksi. Kehitysvammaisen työllistäminen on byrokraattista ja tarkkaa. Työtunnit ja niistä maksettava sopimusten mukainen palkka pitää sovittaa osatyökykyisten muiden tukien kanssa yhteen.

− Meillä tarvittaisiin muutos siihen, etteivät sosiaaliturvaetuudet leikkaannu niin jyrkästi, jos työskennellään palkkatyösuhteessa. Nyt laskemme todella tarkasti tehdyt työtunnit, etuudet ja palkan, jotta työnteko pysyy kannattavana osatyökykyiselle.

− Ilman Espoon kaupungin vammaispalveluiden työhönvalmentajia urakasta ei olisi selvitty. Ihania ja osaavia ihmisiä.

Helena Jaakkola

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *