Lakoissa ei oltu turhaan

Pitkähiuksinen silmälasipäinen nainen vihreässä puserossa
Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio kommentoi yhteiskuntaa sosiaalisesta näkökulmasta. Seuraa tai pyydä kaveriksi X:ssä ja Facebookissa niin tiedät enemmän!

Takana on äärimmäisen haasteellinen neuvottelukevät.

Neuvotteluiden keskeydyttyä kunta-alalla helmikuun lopussa, työriitaa ratkoi ensin valtakunnansovittelija ja sen jälkeen varsin poikkeuksellisena toimenpiteenä sovittelulautakunta.

Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio kommentoi yhteiskuntaa sosiaalisesta näkökulmasta. Seuraa tai pyydä kaveriksi, niin tiedät enemmän!
Facebook
Twitter

Talentialaiset ovat laajasti lakkoilleet edellisen kerran synnyinvuotenani 1984. Tänä keväänä kunta-alan lakkoja oli kahden päivän lakkoina kuudessa kaupungissa ja toukokuun alussa historiallisen suuri 81 000 palkansaajan viikon mittainen lakko 10 kaupungissa.

Lakoissa ei oltu turhaan. Ilman niitä sovittelulautakunnan esitys olisi ollut talentialaisten näkökulmasta hyvin erilainen.

Sovittelulautakunta antoi sovintoehdotuksen, jonka neuvottelujärjestömme JUKO sekä JAU ja KT olisivat olleet valmiit hyväksymään. Sovintoesitys ei suinkaan ollut täydellinen, mutta siinä oli monta tärkeää Talentian neuvotteluissa ajamaa asiaa.

Sovintoesityksen hyväksyneet osapuolet työskentelevät aktiivisesti, jotta sopimus saadaan aikaan esityksen pohjalta.

On tärkeää, että saamme pian sopimuksen. Epävarmassa maailmantilanteessa on vastuutonta jättää jäsenet odottamaan palkankorotuksia. Sovintoesityksen mukainen malli takaisi hyvän palkankorotusten linjan tuleville kolmelle vuodelle ja myös työrauhaa, joka ei ole vähäinen asia työelämän muutosten keskellä.

Työnantaja esitti neuvotteluissa pitkään kynnyskysymyksenään työajan pidentämistä. Oli todellinen torjuntavoitto, ettei tämä työhyvinvoinnin näkökulmasta äärimmäisen huono ratkaisu tullut sovintoesitykseen.

Lisäksi sovintoesityksessä saavutimme tavoitteemme varhaiskasvatuksen sosionomin hinnoittelukohdasta, jonka pohjalta neuvotteluita on hyvä jatkaa tulevina vuosina.

Erittäin oleellinen asia on myös viisivuotinen palkkaohjelma, jota olemme jo pitkään Talentiana tavoitelleet. Tätä ei olisi esitykseen saatu ilman, että te jäsenet lakkoilemalla taistelitte tavoitteemme eteen.

On hyvä muistaa, että neuvottelut eivät ole nollasummapeliä. Kukaan ei saa kaikkia tavoitteitaan läpi vaan neuvotteluissa rakennetaan kompromisseja.

Toivon ja uskon, että sovintoesityksen pohjalta saadaan rakennettua hyvä sopimus. Toivottavasti se saadaan mahdollisimman pian.

Jenni Karsio

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *