Inspiraatio on supervoima  

Talentia-lehden päätoimittaja ja viestintäjohtaja Kaisa Yliruokanen
Talentia-lehden päätoimittaja ja viestintäjohtaja Kaisa Yliruokanen

Nyt ei ole varaa luopua inspiraatiosta, joka vie maailmaa eteenpäin.

Tiedät varmasti sen tunteen, kun kuuntelet toista ihmistä – ehkä hyvää puhujaa –tai törmäät somessa kuvaan, videoon tai kirjoitukseen tai katsot elokuvan tai näyttelyn, joka saa inspiroitumaan ja ajatukset uudelle taajuudelle.  

Sen oho-fiiliksen, kuplivan mielen ja hämmästyksen. Tässä on sitä jotakin, johon tarttua! Se on melkein taikuutta, jossa olet osa jotain, josta et ollut tiennyt.   

Usein se jää kuitenkin hetkeksi. Innosta laukkaava pää taipuu vanhaan muottiin kiireen ja paineen alla. Inspiroituminen ei muutu teoiksi. Muutosta ei tapahdu.   

Se on aidosti harmi. Jos voisimme muuttaa inspiroitumisen toiminnaksi, kehittäisimme tätä maailmaa eteenpäin. Loisimme ehkä jotain uutta ja ainutlaatuista. Jotain, joka voisi tehdä onnellisemmaksi monia ihmisiä. Ja se on itsessään arvo, jossa on sitä hyvin perustavanlaatuista, mikä on ominaista valitsemallemme alalle – sosiaalialalle.   

Epävarmemmaksi käyvässä yhteiskunnassa myös meitä uhkaa toivon menettäminen. Samaan aikaan rakenteiden paukkuessa viimeisten tukipilarien rooli on entistä tärkeämpi.  

Varsinkaan nyt ei ole varaa luopua inspiraatiosta. On oltava avoimia mahdollisuuksille ja samalla pidettävä kiinni oikeudesta hyvään elämään.  

Jos voisimme muuttaa inspiroitumisen toiminnaksi, kehittäisimme tätä maailmaa eteenpäin.

Koska maailma muuttuu, on oltava valmis kokeilemaan uusia lähestymistapoja ja näkökulmia. Keskusteltava omien aikalaisten ja kollegoiden kanssa ja laajennettava omaa ajattelua.  

Kun inspiraation hetki on käynnissä, pidä siitä kiinni. Pohdi rauhassa ja laita muistiin heräävät ajatukset. Mieti – ehkä yhdessä – mitä konkreettisesti voisi tehdä. Mikä olisi tavoite ja suunnitelma? Mitä se olisi käytännössä?   

Joskus muutos kohti uutta voi olla hyvin pieni asia. Ehkä tapa, jolla aloitat keskustelun uuden asiakkaan kanssa. Ehkä luku, jonka ainakin keräät joka viikko talteen työstäsi rakenteellisen sosiaalityön hengessä ja saatat johdon ja päättäjien tietoon. Ehkä keino, jolla pidät itsesi työkykyisenä ja innostuneena.  

Inspiraatiossa kiteytyy kaikki oleellinen. Se on supervoima, joka vie kehitystä eteenpäin ja jota meillä ei ole varaa menettää.    

Kaisa Yliruokanen 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *