Ankkuri pitää nuoren pinnalla

Kuva: Jussi Vierimaa.

Sosionomin ja sosiaalityöntekijän työparityöskentely poliisilaitoksen ankkuritiimissä on taloudellista ja asiakasta arvostavaa.

Sosiaalityöntekijä Sarita Kiuru ja sosionomi (AMK) Tytti Poukka työskentelevät Rauman poliisilaitoksen moniammatillisessa ankkuritiimissä kolmena päivänä viikossa.

Tiimiin kuuluvat lisäksi poliisi ja psykiatrinen sairaanhoitaja. Kiuru toimii myös Rauman lastensuojelun akuuttitiimissä.

Kummassakin tiimissä hän tekee lastensuojelu- ja palvelutarpeen arviointeja sekä sosiaalipäivystystä. Poukka toimii samoissa tiimeissä sosiaaliohjaajana.

Ankkuritiimiin ohjautuvat nuoret ovat voineet syyllistyä muun muassa näpistyksiin tai varkauksiin, huumausainerikoksiin, pahoinpitelyihin, rattijuopumuksiin, alkoholirikkomuksiin tai sukupuolisiveellisyyttä loukkaavien kuvien levittämiseen somessa.

Perhe- ja lähisuhdeväkivaltatilanteet ohjautuvat tänne joko poliisille tehdyn rikosilmoituksen tai lastensuojeluun tulleen ilmoituksen kautta.

Ankkurissa käsitellään myös alle 15-vuotiaiden rikollisia tekoja. Poliisi puhuttaa heidät ja tekee lastensuojeluilmoituksen, jota käsitellään ankkuritiimissä.

Yhdessä päätetään

Työparityöskentely on Kiurun ja Poukan mukaan hyvin antoisaa ja asiakkaan kannalta hyödyllistä.

Poukka osallistuu nuoren kuulusteluihin poliisin työparina ja mahdollisiin oikeudenkäynteihin lastensuojelun edustajana.

– Teen paljon selvittelytyötä liittyen perheen tilanteeseen, arvioin nuoren mahdollisen palvelutarpeen sekä tarvittaessa työskentelen psykiatrisen sairaanhoitajan työparina. Lievemmät rikosasiat hoidan yhdessä poliisin kanssa, Poukka kertoo.

Nuoren ohjautuessa ankkuritiimiin sosiaaliohjaaja ja sosiaalityöntekijä arvioivat yhdessä hänen mahdolliset erityisen tuen tarpeensa ja muut tukitoimet. Monesti nuoren asia saadaan käsiteltyä täällä, eikä asiakkuus jatku.

– Luotamme siihen, että toinen osaa hoitaa oman tehtävänsä silloin, kun asia tulee vireille, mutta yhdessä tuumin teemme isommat ratkaisut ja päätökset, Kiuru lisää.

Yhden luukun periaate

Poukka ja kiuru kiittelevät ankkurin sujuvaa, ennaltaehkäisevää työmuotoa. Asiakkaan asiaa käsitellään monialaisesti, ja hänen tilanteeseensa saadaan poliisin, terveydenhuollon ja sosiaalitoimen näkökulma. Psykiatrinen sairaanhoitaja voi arvioida nuoren ja hänen perheensä psyykkisen voinnin.

– Asiakkaan asia hoituu ikään kuin kokonaan täällä, emmekä joudu ohjaamaan häntä eri luukuille, Poukka huomauttaa.

Joskus nuori perheineen saattaa jatkaa lapsiperheiden palveluiden tai lastensuojelun asiakkaana. Laajan verkoston avulla pyritään löytämään sopivaa tukea nuorelle.

– Teemme tiivistä yhteistyötä lastensuojelun, perhekeskuksen ja päihdeklinikan sekä koulujen, nuorisopalveluiden, seurakunnan ja Krisin kanssa, Poukka kertoo.

Apua nopealla aikataululla

Ankkuritiimi on toiminut Raumalla kuusi vuotta. Toiveissa on saada tulevaisuudessa täysiaikaiset työntekijät, sillä asiakasmäärät lisääntyvät koko ajan. Yksi suurimmista syistä siihen on Kiurun mukaan tällä hetkellä koronapandemia, mutta viimeisen vuoden aikana nuorten välinen väkivalta on tullut hyvin näkyväksi. Myös päihdekokeilut ja perheväkivalta ovat lisääntyneet.

Pitkän linjan lastensuojelun työntekijänä Kiuru arvostaa ankkurin jouhevuutta. Nuoren asiaan päästään kiinni nopealla aikataululla, ja nuori ja tämän perhe voidaan tavata jopa saman päivän aikana.

– Ennen ankkuria nuoren näpistelyasian käsittelyyn saattoi kulua kuukausikin. Nykyisin pystymme hoitamaan sen viikossa, Kiuru kiittelee.

Iita Kettunen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *